Operátoři chtějí dlužné miliardy, spory nikdo neřeší

ČTK ČTK
23. 4. 2013 14:42
Na Českém telekomunikačním úřadě v současnosti leží 380 tisíc sporů o zaplacení faktur
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Uživatelé telekomunikačních služeb dluží operátorům zhruba čtyři miliardy korun. Na Českém telekomunikačním úřadě v současnosti leží 380 tisíc sporů o zaplacení faktur za telekomunikační služby, které kvůli přechodu agendy ze zmíněného úřadu na správní soudy, nikdo neřeší.

Na konferenci České asociace elektronických komunikací to uvedli náměstek Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert a ředitel právního odboru T-Mobilu Miroslav Uřičař.

Spory o peníze mezi zákazníky a operátory dosud rozhodoval Český telekomunikační úřad, schvalovaná novela telekomunikačního zákona ale agendu převádí na soudy. Ty se přitom brání s tím, že je nové spory o placení telekomunikačních faktur zahltí. V ostatních evropských zemích spory o faktury řeší soudy.

I telekomunikační úřad v minulosti tvrdil, že jej soukromoprávní spory o peněžité plnění zatěžují. Proto usiloval o převedení agendy na soudy. V rámci převodu kompetencí již také snížil počet pracovníků, kteří spory vyřizují, o polovinu na zhruba 50 lidí.

"Z hlediska Telefóniky fungovalo, když spory o finanční plnění řešil úřad. V porovnání se soudy ve velmi krátkém čase," uvedl David Voska z Telefóniky. Telefónica v současnosti vede 85 tisíc sporů o celkovou částku blížící se jedné miliardě Kč. "Je nám v zásadě jedno, kdo bude rozhodovat, tedy jestli soudy nebo ČTÚ, ale hlavně by měl někdo už začít spory řešit," dodal Uřičař.

Podle zástupců ministerstva průmyslu a obchodu není jasné, kdo spory bude v budoucnu řešit a kdy bude novela zákona schválená. O její podobě jednají špičky ministerstev průmyslu a spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy