Opel možná dostane pomoc od spolkových zemí

Radek Pecák Radek Pecák
10. 6. 2010 16:36
O pomoci Opelu již rozhodly vlády Británie a Španělska
Opel Insignia je vlajkovou lodí automobilky
Opel Insignia je vlajkovou lodí automobilky | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Spolková vláda kancléřky Merkelové automobilce Opel pomoc odmítla poskytnout. Přesto však zřejmě Opel od politiků s prázdnou neodejde. Čtyři německé spolkové země, kde má Opel svoje továrny, chtějí samostatně jednat s vedením firmy o možnostech alternativní pomoci.

Pro agenuturu DPA to uvedli premiéři spolkových zemí Hesensko, Durynsko, Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Jürgen Rüttgers upozornil, že existuje řada možností a nástrojů, jak automobilce Opel pomoci. Neposkytl však žádné podrobnosti, napsala agentura DPA.

Jde o 24 000 zaměstnanců

Opel žádal po Německu, kde má čtyři továrny, státní záruky na úvěry v hodnotě přes miliardu eur (26 miliard Kč). Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle ale ve středu poskytnutí pomoci odmítl. Opel má v Německu kolem 24 000 zaměstnanců, kteří vyrábějí zásadní modely Insignia, Astra a Corsa.

Opel je přitom stále součástí největší americké automobilky General Motors. Ta původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Nakonec se ale rozhodla, že si německou divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama.

GM požádala o pomoc i vlády dalších zemí, ve kterých má Opel továrny. Generální ředitel Opelu Nick Reilly ve středu uvedl, že Británie a Španělsko již vyjádřily zájem poskytnout Opelu garance a Polsko a Rakousko se k nim zřejmě brzy připojí.

 

Právě se děje

Další zprávy