Od letadel k elektromobilu aneb značka Avia slaví 90 let

Od letadel k elektromobilu aneb značka Avia slaví 90 let
Ze vzduchu na zem a zpět. V poválečné reorganizaci československého průmyslu nakonec Avia plně přešla na výrobu nákladních automobilů. V 1947 byla vyrobena první série automobilů a autobusů Škoda R-706 (na snímku) s úspěchem vyvážených do řady zemí. V roce 1952 se Avia znovu vrátila k letecké výrobě.
V barvách Škody. Škoda 706 R z dílen Avie neskládala jen tuny uhlí a písku, jezdila taky jako autobus.
V barvách Tatry . V šedesátých letech podnik montoval vozidla Tatra T-805 (na snímku), s jehož verzí podnikli jednu ze svých expedic i cestovatelé Zikmund a Hanzelka.
V barvách Pragy. Roku 1961 podnik přešel na výrobu automobilů střední tonáže S5T Praga a dnes už legendární terénní „třítuny" V3S (na snímku). Ta byla ve výrobním programu Avie až do roku 1988 a v českých statistikách je držitelem několika „nej" včetně nejdéle vyráběného užitkového vozu. U uživatelů má pověst nezničitelného dříče.
Foto: Aktuálně.cz
Karel Toman
11. 9. 2009 11:57

Sledujte s námi cestu značky Avia od jejího vzniku roku 1919 ve vysočanském cukrovaru, přes její službu komunistickému režimu až po její znovuzrození v polistopadové privatizaci. Značka Avia je s námi už 90 let.

 

Právě se děje

Další zprávy