Obří tendr Lesů ČR za 16 miliard pozastavil ÚOHS

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 3. 2010 11:19
Výběrové řízení kritizovaly menší podniky i Strana zelených. Nyní stojí.
Lesy ČR musí počkat na rozhodnutí antimonopolního úřadu.
Lesy ČR musí počkat na rozhodnutí antimonopolního úřadu. | Foto: LČR

Brno - Výběrové řízení na prodej dřeva a lesní práce v hodnotě 16 miliard korun, který vypsaly Lesy ČR, pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Informovala o tom ČTK s odvoláním na mluvčího úřadu.

Na tendr si stěžovala mimo jiné Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství s tím, že poškozuje malé a střední podnikatele. Terčem kritiky bylo požadování příliš vysokých bankovních záruk i přílišné požadavky na kvalifikaci uchazečů.

Výběrové řízení na lesní práce a prodej dřeva v letech 2011 až 2020 kritizovala i Strana zelených.

V půli února vyšly Lesy kritikům vstříc a upravily pravidla tendru. Desetina dřeva v hodnotě 16 miliard korun má být po změně obchodována na veřejných trzích. Vedení státního podniku se na tom dohodlo s ministrem zemědělství.

Zásah antimonopolního úřadu může Lesům zkomplikovat uzavírání smluv a následnou těžbu dřeva v příštím roce. Obří tendr byl načasován tak, aby společnost stihla podepsat smlouvy s vítězi výběrového řízení ještě letos.

Lesy jakékoliv pochybení ve vypsání či průběhu tendru popírají. Není to první letošní "konflikt" společnosti s antimonopolním úřadem. V lednu dostaly Lesy milionovou pokutu za to, že v jejich účetnictví chyběly doklady k zakázkám za 35 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy