Obrazem: L-410 dává práci pěti stům lidí i po 40 letech

Obrazem: L-410 dává práci pěti stům lidí i po 40 letech
„V celém letadle je dohromady 15 kilometrů kabelů. Teď po modernizaci vlastně ještě víc," prozradil jeden z pracovníků továrny Aircraft Industries v Kunovicích.
Vladimír Peprník (na snímku) je služebně nejstarší muž ve fabrice."Jsem tady od nulté série," vzpomíná. "Děláme salónní letadla na výstavy, sanitní pro převoz raněných, nákladní letouny, fotoverze s proskleným nosem, výsadkovou verzi se zasouvacími dveřmi, ale i luxusní verze v kůži na přání klienta," jmenuje.
Kolem rozestavěného torza letounu pro výstavu v Rusku je rušno. "My, co líp vypadáme, chodíme přes den. Klempíři dělali přes noc," žertuje slováckým přízvukem Jan Malina (na snímku zcela dole. "Je to kvůli zrychlení dodávky," zvážní trochu prošedivělý muž, který v Kunovicích montuje letouny už 39 let. Pracovníci dokončují elektroinstalaci na salónní verzi letounu určeném na výstavu v Rusku. Továrna by tam v budoucnu ráda prodala několik set strojů.
„Je to nadčasový produkt," tvrdí o L-410 předseda představenstva Aircraft Industries Pavel Vach. Elegantní design, odolná konstrukce, silné motory a moderní „vnitřnosti" mu dávají za pravdu. Letos firma čeká tržby až 900 milionů korun.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
27. 5. 2009 14:12

Továrny Aircraft Industries v Kunovicích u Uherského Hradiště jakoby se dnešní krize netýkala. Na konci výrobní linky osmi letadel v různém stádiu vývoje stojí nový a nepřehlédnutelně elegantní černobílý dopravní hornoplošník. "Ten půjde do Rovníkové Guineje," vysvětluje jeden z pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy