Obchodníci žalují v Bruselu na Česko, jsou proti zákonu

Tomáš Fránek
8. 7. 2010 16:31
Obchodníci v Česku chtějí, aby Brusel prošetřil zákon o významné tržní síle namířený proti obchodním řětezcům
Foto: Albert

Brno - Bruselská úřednická mašinerie dostává na stůl další stížnost z Česka. Na stůl lidí z Evropské komise dnes totiž odešla stížnost českých a moravských obchodníků, kterým se nelíbí zákon o významné tržní síle, který od února v Česku reguluje vztahy s dodavateli.

Stížnost obsahuje návrh na zahájení řízení proti Česku kvůli porušení smlouvy o fungování EU, zákon o významné tržní síle je podle obchodníků v rozporu s unijním právem.

Obchodníci zákon považují za mimořádně špatný a zmatený, podle nich zhorší vztahy mezi řetězci a dodavateli. "Zákon je skutečně legislativním paskvilem a ostudou české legislativy," uvedl šéf Svazu obchodu a průmyslu Zdeněk Juračka.

To si myslí také část expertů, kteří zákon považují za největší změnu v historii maloobchodu v Česku. Obchodním řetězcům podle tohoto zákona hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Zástupci zemědělců a potravinářských firem, pro které jsou dodávky pro obchodní řetězce klíčové, už několikrát uvedli, že je obchodníci nutí podepisovat prohlášení o tom, že nejsou na dodávkách do obchodů závislí a tím se zákonu vyhnout.

Zákon o tržní síle prosadili ve sněmovně i přes veto prezidenta Václava Klause především sociální demokraté. "Základem je to, aby se řetězce v České republice nechovaly jako na dobytém území. My nejsme kolonie, aby se chovaly stejně jako ve svých mateřských zemích," řekl místopředseda ČSSD Milan Urban.

Zákon výslovně zakazuje některá jednání vůči dodavatelům, tedy zejména potravinářským firmám. Mimo jiné stanoví, že obchody nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily (výjimkou jsou výprodeje například na konci sezony). Skončit mají také problémy s pozdním proplácením faktur.

 

Právě se děje

Další zprávy