Obchodní řetězce se chovají jako teroristé, říká Babiš

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
2. 11. 2012 15:10
Majitel pekáren kritizuje hlavně síť Albert
Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - České obchodní řetězce k dodavatelům přistupují jako teroristé, kritizuje miliardář Andrej Babiš.

Reaguje tak hlavně na nedávný krok majitele obchodů Albert, který se na začátku října rozhodl odebírat čerstvé pečivo od regionálních dodavatelů, a ukončil tak spolupráci s největšími českými pekárnami United Bakeries a Penam.

Druhá firma přitom patří do skupiny Agrofert Holding, kterou vlastní právě Babiš.

"Působení řetězců je skutečně v rovině terorismu. Určitě jste sledovali, že nás vylistovali v Aholdu z jednoho dne na druhý," uvedl podnikatel během svého vystoupení v Olomouci.

Šanci dostanou malí pekaři

Penam podle Babiše přišel o možnost zásobovat 246 prodejen, kterým doposud vozil nejprodávanější výrobky - rohlík, housku raženku a chléb Šumava.

Přímo vedení Albertu uvádí, že je o tyto položky takový zájem, že je jich nutné na každou prodejnu dodat desítky přepravek denně. 

"Nahradilo nás třicet jiných pekáren, které samozřejmě po cenové válce, která bude následovat, na to doplatí," pokračuje Babiš.

Zástupci obchodní sítě zdůvodnili změnu dodavatele stále rostoucí oblibou regionálních dodavatelů pečiva. "Naši zákazníci mají své oblíbené místní pekaře a jejich výrobky chceme nabízet i v našich prodejnách," vysvětlil v říjnu manažer prodejen Albert Milan Mrázek.

Menší výrobci pečiva dodávali do těchto obchodů doposud pouze spíše krajové speciality a sortiment, který rozšiřoval standardní nabídku hlavních zásobovatelů.

Mohlo být i hůř

Penam nadále zásobuje čerstvým nebaleným pečivem obchodní řetězce Billa, Penny Market, Tesco, Globus, COOP, Spar a Kaufland.

Úplně neskončila ani jeho spolupráce s Albertem, zdůrazňuje provozovatel obchodů na firemním webu. Babišově pekárně zůstaly například dodávky baleného chleba nebo jemného pečiva.

Penam přesto výpadek dodávek na svých tržbách silně pocítí, komentuje Babiš. Mohl přitom tratit ještě více - původně se totiž chystal koupit i druhou velkopekárnu United Bakeries.

Fúzi ovšem letos v červenci nepovolil slovenský Protimonopolní úřad. Jeho český protějšek s převzetím souhlasil pouze za podmínky, že se podnikatel zbaví čtyř pekáren, aby nezískal na trhu příliš velký vliv. "Teď se ale ukázalo, že ten vliv nemáme a kdo opravdu rozhoduje. Jsou to obchodní řetězce a ne my," uzavřel Babiš.

Proti Babišově výroku se ohradil například Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Jeho zástupci označili nařčení za nepochopitelné, neprofesionální a nevkusné.

"Každý obchodník má právo se svobodně rozhodnout, s kým bude a nebude spolupracovat, a ve většině případů tak činí v důsledku dlouhodobé strategie," stojí v prohlášení Svazu.

Česko zaplaví další nákupní centra. Podívejte se na ně:

 

Právě se děje

Další zprávy