Obama úřaduje, šéfové firem v krizi už tolik nevydělají

Tomáš Fránek
4. 2. 2009 20:55
Prezident chce platové stropy pro firmy, které dostanou pomoc
Foto: Reuters

Washington -  Americký prezident Barack Obama rozhodl o stanovení maximální hranice platů pro šéfy firem, kteří v budoucnu získají pomoc od vlády.

Maximální roční plat by měl být půl milionu dolarů. Tato suma by měla zahrnovat plat i odměny i další výhody.

"Nepřipustíme, aby se peníze daňových poplatníků rozhazovaly za odměny pro výkonné ředitele, kteří svými obchody rozpoutali finanční krizi," nechal se podle agentury Reuters slyšet prezident, který se vlády nad Spojenými státy ujal před dvěma týdny.

Reagoval tak na fakt, že si šéfové firem z Wall Streetu i přes hospodářskou krizi vyplácejí obří platy a odměny. "Pokud máme obnovit náš finanční systém, musíme obnovit důvěru," dodal.

Jen za uplynulý rok vyplatily firmy, které dostaly pomoc od státu, svému vedení jen na odměnách přes 18 miliard dolarů.

Nová pravidla stanovující výši platů budou zároveň upravovat využívání firemních letadel, oprav kanceláři a budov, využívání peněz na firemní večírky nebo zlaté padáky pro odcházející šéfy firem.

Banky a další finanční instituce, kterým stát pomáhá zvýšit kapitál, ale jinak jsou považovány za zdravé, se při stanovení platů manažerů nebudou podle agentury AP muset řídit limitem 500 tisíc dolarů a omezením při udělování akciových opcí, musí ale výši platů zveřejnit a návrh předložit akcionářům, aby se k němu v nezávazném hlasování vyjádřili.

 

Právě se děje

Další zprávy