O2 arenu ovládnou věřitelé, hlavně Kellner s Komárkem

Ekonomika Ekonomika
17. 2. 2012 10:31
Hodnota haly činí v současné době zhruba půldruhé miliardy korun
Hokejové utkání v O2 areně
Hokejové utkání v O2 areně | Foto: Eduard Erban

Praha - Věřitelé společnosti Bestsport ovládnou vysočanskou O2 arenu. Bestsport, který halu vlastní a provozuje, je od loňského května v úpadku.

Tento reorganizační plán ve čtvrtek schválilo představenstvo Bestsportu, informoval v tiskové zprávě mluvčí Bestsportu Oldřich Babický. Věřitelé, mezi které patří hlavně skupiny PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka, mají pro předložení plánu termín do dnešního dne.

Celý podnik bude včetně haly přesunut do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. V této firmě se navýší základní jmění a akcie budou přiděleny v první řadě zajištěnému věřiteli, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon, a také ostatním nezajištěným věřitelům, poměrně k výši pohledávek.

Kromě toho vznikne ještě druhá nová společnost Bestsport Services a na tu přejdou břemena původního podniku. I v této firmě získají nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

Hala má dnes hodnotu jen 1,5 miliardy Kč

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy Kč. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

Podívejte se, jak to nyní vypadá při utkání Slavie v O2 areně:

Sazka má nové majitele. Za 3,81 miliardy korun ji prostřednictvím firmy Sazka Sázková kancelář ovládly skupiny PPF a KKCG. Ty mají přes dluhopisového agenta, londýnskou The Bank of New York Mellon, zásadní slovo i mezi věřiteli Bestsportu. Hala slouží totiž jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě.

Stavba haly stála nakonec sedm miliard korun, přičemž původní rozpočty počítaly se sumou dvě miliardy korun.

O další zhruba 1,5 miliardy Kč ji prodražily věci jako vypracování projektu a poradenské a zprostředkovatelské činnosti.

O2 arena patří k nejmodernějším multifunkčním halám  v Evropě s kapacitou až 18 000 míst.  Loni halu navštívilo 485 000 diváků při 83 akcích, uvedl Babický.

 

Právě se děje

Další zprávy