O nemocenskou přišlo loni přes 6000 lidí

Red eko
14. 2. 2007 12:21
Praha - Bezmála 6 200 postihů za porušení pravidel při pobírání nemocenských dávek udělila v loňském roce správa sociálního zabezpečení.
Lidé nemoc občas předstírají - mohou přijít o nemocenskou
Lidé nemoc občas předstírají - mohou přijít o nemocenskou | Foto: Aktuálně.cz

Podle tiskové zprávy České správy sociálního zabezpečení provedli její zaměstnanci vloni na 250 tisíc kontrol léčebného režimu a u 2,5 procenta z nich zjistili pochybení.

"Pokud občan nedodrží stanovený léčebný režim, může mu ČSSZ dočasně snížit nebo odebrat nemocenskou. Nebo může, pokud z lékařského hlediska není důvod pro další trvání pracovní neschopnosti, tuto pracovní neschopnost ukončit. V roce 2006 tak pracovníci ČSSZ ukončili 2 497 pracovních neschopností," uvedla mluvčí správy Štěpánka Filipová.

Kontrolují se buď namátkou vybraní lidé, dále občané, k jejichž kontrole dá podnět praktický lékař, úřad práce, či posudkový lékař ČSSZ. Podnět ke kontrole může dát také zaměstnavatel, který má podezření, že jeho zaměstnanec nemoc pouze předstírá, ze zaměstnání bere nemocenské a přitom vykonává jinou činnost.

Výmluvy kontrolovaných lidí bývají někdy kuriózní, uvádí ČSSZ: "Spal jsem tak tvrdě, že mě nic neprobudilo Neslyšel jsem zvonek, vzal jsem si víc utišujících léků. Poslouchal jsem hudbu se sluchátky na uších. Díval jsem se na televizi. Sprchoval jsem se. Byl jsem nakoupit. Byl jsem ve sklepě, v sušárně, na půdě. Zvonek zvoní slabě, zaklepejte na okna. Dám Vám číslo mobilu a prozvoňte mě."

Nejvíce postihů udělila správa v Moravskoslezském kraji - konkrétně přes 1 200. Nicméně zde také provedla nejvíce kontrol, a to více než 32 tisíc. Přes pět set postihů pak zaznamenaly kraje Plzeňský, Středočeský, Olomoucký a Ústecký.

Nejméně hřešili lidé v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde kontroloři udělili 169 respektive 151 postihů.

 

Právě se děje

Další zprávy