O lety helikoptérou nad městem je zájem už i v Praze

hpv
29. 7. 2007 15:46
Nad centrem města létají hlavně cizinci
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stejně jako v Nice nebo New Yorku je možné se helikoptérou proletět nad centrem města už i v Praze. Vyhlídkové lety nad českou metropolí nabízí jako první firma VIP Helicopter Czech. Odlétá z letiště Praha Kbely.

"S klienty můžeme letět nad historickou Prahou, navštívit hrady a zámky nebo se z výšky podívat na přírodu v okolí Slapské a Orlické přehrady," říká Marek Krátký, majitel společnosti, která lety nabízí.

Zájem mají spíš cizinci

Půlhodinový let helikoptérou, do které se vejde tři až pět lidí, vyjde na necelých 36 tisíc korun.

"Zájem lidí o cesty helikoptérou roste. Drtivá většina našich zákazníků jsou ale cizinci," říká Krátký. Firma proto spolupracuje hlavně s pražskými hotely a cestovními kancelářemi. 

V zahraničí jsou takové cesty naprosto obvyklé, a cizinci jsou proto na takový způsob dopravy navyklí. Na některých místech dokonce fungují vrtulníky jako pravidelná kyvadlová přeprava. "Helibusem" se lze dopravovat například na portugalských Azorských ostrovech a na Madeiře.

Čtěte také:

Televizní vrtulníky se zřítily do centra města - více ZDE

V Česku jsou zatím jen dvě firmy, které založily své podnikání na komerčních letech vrtulníkem. Vyjma VIP Helicopter Czech, nabízí dopravu helikoptérou ještě společnost Delta System Air.

Lety vrtulníkem ale nevyužívají jen turisté. Na tak zvané technické lety, kdy se z výšky kontrolují například ropovody nebo elektrické rozvody, si helikoptéry najímají i takové podniky, jako jsou ČEZ, nebo Moravské naftové doly.

 

Právě se děje

Další zprávy