Nových firem je málo, živnostníky tvoří švarcsystém

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 1. 2012 6:00
Nových firem vzniklo loni nejméně za pět let, přitom živnostníků raketově přibývá
Nové firmy se do stavebnictví neženou.
Nové firmy se do stavebnictví neženou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha -  Na jedné straně neustále stoupající počet zájemců o živnostenský list, na straně druhé už pět let klesající počet nově založených firem. Ten je podle České kapitálové informační agentury (ČEKIA) nejnižší za posledních pět let.

"Finanční krize v České republice se na zájmu o podnikání odrazila až s časovým odstupem. Ačkoliv tuzemská ekonomika mírně rostla, situace na trhu je obtížná," říká analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

"Nové podnikatelské aktivity navíc brzdí obavy z důsledků bobtnající dluhové krize, stejně jako očekávaný propad české ekonomiky v letošním roce a úsporná opatření ze strany státu," upřesňuje.

Klesající zájem o zakládání nových firem a naopak růst počtu zájemců o živnostenské listy je způsoben mimo jiné i popularitou zakázaného švarcsystému.

S pokračující krizí řada firem nechce přijímat lidi do zaměstnaneckého poměru a požaduje po zájemcích o práci živnostenský list. Tento postup je zcela běžný ve stavebnictví a řadě oborů ve službách.

Zatímco podnikatelů v Česku loni podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu přibylo 59 767, nových společností bylo založeno 22 333.

Do  57 procent firem také vložili peníze investoři, kteří v minulosti v České republice nepodnikali. Více než pětina společností založených v roce 2011 podniká v oblasti nemovitostí a různých formách služeb (poradenství, účetnictví, právo), stejný počet nově registrovaných společností se zaměřilo na velkoobchod a necelá desetina na stavebnictví.

V těchto oblastech působí více než polovina nově založených firem.

"Ve srovnání s předchozími lety je patrný pokles zájmu o podnikání v oblasti nemovitostí a služeb, což souvisí s dozvuky finanční krize v případě nemovitostí a vysoce konkurenčním prostředí a úsporami ze strany zákazníků v oblasti služeb," dodává Štěpánová.

 

Právě se děje

Další zprávy