Nový iPhone vylákal v noci před obchody přes 200 lidí

ČTK ČTK
27. 8. 2010 6:45
Nový model multimediálního telefonu firmy Apple dorazil do Česka
Foto: Reuters

Praha - Půlnoční zahájení prodeje nového multimediálního telefonu iPhone 4 vylákalo před prodejny tuzemských operátorů přes dvě stovky lidí.

Někteří před pražskými prodejnami O2 a Vodafonu čekali více než čtyři hodiny. Delší frontu měl před svým obchodem těsně před zahájením prodeje Vodafone.

Před prodejnou Vodafonu v Praze na Václavském náměstí stálo těsně před půlnocí v začínajícím dešti kolem 150 zájemců. Více než polovina byla v červeném, protože operátor červeně oblečeným zákazníkům slíbil tisícikorunovou slevu.

Dalších asi 60 klientů čekalo před obchodem firmy v Brně. "Myslím, že většinu zákazníků dokážeme obsloužit," uvedl mluvčí Miroslav Čepický s tím, že telefonů je dost a bude záležet spíše na rychlosti obsluhy. Obchody měly otevřeno jen do 2:00 hodin a znovu se otevřou až ráno.

Cena? Od osmi tisíc

Jen o několik desítek metrů výš na Václavském náměstí se shromáždila viditelně menší fronta zhruba 30 až 40 lidí před obchodem O2. První čekající motorkář podle svých slov před obchod přišel již kolem 20:00.

Třetí operátor T-Mobile nabízí iPhone ve své prodejně v Praze Na Příkopech v pátek od 7:00 hodin. T-Mobile zároveň nabídne cenově nejdostupnější dotovaný přístroj. Bude jej nabízet ve verzi 16 GB stávajícím zákazníkům od 7999 Kč.

U Vodafonu cena začíná na 9777 Kč a u Telefóniky na 9995 Kč. Cena nedotovaného telefonu bude u T-Mobile 16 999 Kč, ve Twist sadě pak 17 049 Kč. Operátor nebude nabízet přístroj s dvojnásobnou pamětí.

Vodafone nedotovaný telefon nabízí za 15 477 Kč, O2 bude zpočátku kvůli nízkému počtu telefonů prodávat jen dotované přístroje spolu se smlouvou.

Jako první z operátorů začal nový iPhone nabízet o půlnoci ze středy na čtvrtek Vodafone. Ten jej nabídl dopředu zaregistrovaným uživatelům ve svém elektronickém obchodě. Web však pod jejich náporem na tři hodiny zkolaboval. iPhone za výrazně vyšší ceny již několik dní nabízí některé internetové obchody.

Problémy s anténou

Pro plnohodnotné využití nového iPhonu budou uživatelé potřebovat rychlé datové přenosy. T-Mobile svou sítí 3G pokrývá zhruba čtvrtinu populace, O2 uvádí třetinu populace s tím, že do konce roku vzroste na 40 procent. Vodafone zatím pokrývá zhruba čtvrtinu populace.

Nový iPhone nabízí proti předchůdci odlišný vzhled, nový displej nebo možnost nahrávání videí ve vysokém rozlišení (HD). Konkurují mu například přístroje s operačním systémem Android od Google.

iPhone 4 se během července postupně ve dvou vlnách začal prodávat v USA, v některých evropských zemích, ale i v dalších částech světa. Zpočátku jej provázely problémy s anténou, které výrobce vyřešil dodávkou speciálního pouzdra.

 

Právě se děje

Další zprávy