Nový člen rady ČNB: Bude to Kolman, říká Euro

Red eko
4. 2. 2008 11:15
Další kandidát (ne)přibyl na seznam
Foto: ČNB

Praha - Vladiním Kolman (56) je nejvážnějším uchazečem o post v bankovní radě České národní banky. Informaci přinesl server FinančníNoviny.cz s odvoláním na pondělní vydání týdeníku Euro.

Sám Kolman ale tuto skutečnost popírá.

Současný ředitel sekce lidských zdrojů v ČNB Kolman by tak mohl na funkci Luďka Niedermayera, nyní viceguvernér a nejdéle sloužící člen rady ČNB, který v únoru z banky odchází.

Ať už prezidentská volba 8. února dopadne jakkoli, nového člena bankovní rady stihne ještě jmenovat současný prezident, tedy Václav Klaus.

Euro spekuluje, že kdyby Klaus jmenoval Kolmana, byl by to z jeho strany pozitivní krok, protože Kolman je zkušený bankéř a navíc pracuje na vysokém postu v ČNB.

Předchozí jmenování byla provázena kritikou, vzhledem k tomu, že prezident Klaus nové členy bankovní rady vybral z lidí mimo centrální banku.

Média již začala spekulovat i nad dalšími možnými kandidáty. Objevila se jména jako Jiří Weigl, kancléř prezidenta republiky nebo současný náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Jmenování a odvolání guvernéra, viceguvernérů a členů bankovní rady ČNB je výhradně v pravomoci prezidenta. Jmenováni jsou na dobu šesti let. Funkci člena rady lze zastávat pouze dvě období.

 

Právě se děje

Další zprávy