Noví správci registru dostanou o 50 milionů Kč méně

ČTK ČTK
12. 4. 2013 13:21
Částku 78 milionů korun si mezi sebou rozdělí Telefónica O2 a společnost ICZ
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Noví správci registru vozidel a dalších IT aplikací na ministerstvu dopravy si ročně přijdou na zhruba 78 milionů korun. Za správu registru úřad vyplatí společnosti ICZ 31,4 milionu korun a Telefónice O2 za přenos dat z registru a jiné infrastruktury spojené s dopravní agendou a dalšími činnostmi 46,3 milionu korun.

Změna správce má přinést úsporu zhruba 50 milionů korun, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Zakázku firmám ICZ a Telefónice koncem března přidělilo ministerstvo dopravy bez veřejné soutěže; do té doby IT služby včetně správy problematického registru zajišťovala společnost ATS - Telcom, které začátkem dubna skončila smlouva. Výběrové řízení na nového poskytovatele ale úřad nestihl vypsat.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), který do funkce nastoupil vloni v prosinci, z nečinnosti v této věci obvinil svého předchůdce Pavla Dobeše, který právě kvůli potížím s registrem vozidel rezignoval.

Pro část zbylých služeb úřad nové dodavatele ještě musí vybrat a zároveň zvažuje, že některé oblasti IT bude spravovat vlastními silami, uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. ATS - Telcom ročně za služby ministerstvu účtovala zhruba 150 milionů korun. Pomocí rozdělení zakázky na více poskytovatelů chce ministerstvo třetinu z této sumy ušetřit.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Naopak nedávný přechod správy systému z ATS - Telcom na nové poskytovatele se odehrál bez větších výpadků.

Podívejte se na situaci v době kolapsu registru vozidel:

 

Právě se děje

Další zprávy