Nové WC a konec koženky. České dráhy opraví 100 vagonů

Ekonomika Ekonomika
26. 8. 2011 11:25
Revitalizace u státních Českých drah pokračuje na rychlíkových spojích
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České dráhy vypsaly veřejnou zakázku na revitalizaci stovky tradičných rychlíkových vozů 2. třídy za 125 milionů korun. Cílem revitalizace je rychlé vylepšení cestování v běžných rychlíkových spojích ve všech částech Čech a Moravy. Půjde především o výměnu koženkových potahů sedaček za textilní nebo rozsáhlejší opravy WC.

"Tento kontrakt navazuje na revitalizaci 110 rychlíkových vozů různého typu, které jsou již více než z poloviny v provozu," uvedl náměstek generálního ředitele ČD Blažek. „Opraveny budou sedáky a koženka bude nahrazena textilními potahy. V celém voze budou nové povrchy podlah a stěn. Okna a nástupní dveře budou vyměněny za nové, což zlepší tepelnou pohodu ve vozech především v zimním období. Velkou pozornost věnujeme rekonstrukci záchodů."

České dráhy už nasazují více než 60 revitalizovaných vozů z předchozích zakázek na rychlíkové spoje především z Prahy do Českých Budějovic přes Příbram a Písek a z Prahy do Chebu přes Plzeň i Ústí nad Labem. Několik vozů je již v provozu také na Moravě v depu v Brně. Další stovka takto omlazených vozů bude určena pro různé rychlíkové linky na území celé České republiky.

České dráhy uzavřely v uplynulých letech sérii kontraktů na obnovu regionálních vlaků pro osobní spoje v objemu téměř 15 miliard Kč a nyní se soustřeďují také na obnovu vozidlového parku pro dálkovou dopravu.

 

Právě se děje

Další zprávy