Čepro spustilo provoz obřích nádrží na pohonné hmoty

Čepro spustilo provoz obřích nádrží na pohonné hmoty
Na výšku měří tyto nádrže 22 metrů, průměr je skoro padesát metrů. Vnější plášť je ze železobetonu, vnitřní z dvojvrstvého sklolaminátu, který byl v Česku k tomu účelu použit vůbec poprvé (standardní je ocel). "Je to pevné, ale křehké. Jako kánoe," upozorní decentně zástupce Metrostavu novináře, aby příště odkládal ochrannou přilbu opatrněji a neznehodnotil tak vodotěsnou investici za 1,4 miliardy - nevyšší, kterou Čepro prostavělo za posledních deset let.
Takto to roku 2008 začínalo. Několik hektarů lesa zmizelo za 20 dní. Šéf Čepra Jiří Borovec během úterního setkání s novináři několikrát zopakoval, že s tak dobře zvládnutým projektem se ještě nesetkal. "On time, on budget," chválil Metrostav manažerskou hantýrkou. Škoda že se tak firma nevytáhla i s tunelem Blanka.
"Betonáž musela probíhat kontinuálně, jelo se ve dne v noci. Bednění se pomalu posouvalo až do výše 22 metrů," vzpomínal na tiskové konferenci vedoucí projektu Ladislav Michálek z Metrostavu. Z 365 dní roku 2010 přitom stavbařům 200 dní pršelo nebo byla mlha. "Takové podzemní nádrže jsme ještě nestavěli, ani jsme se s podobnými nesetkali během naší návštěvy v Německu," dodal.
To dole je bednění budoucí kupole. Stavbyvedoucí nějaký čas přemýšleli, jak dostat 1500 tun vážící železobetonovou skořepinu tvaru vrchlíku koule 22 metrů vysoko. Nakonec se rozhodli ji tam vytáhnout. Vylili ji tedy betonem přímo na dně samotné nádrže, a když zatvrdla, připnuli ji na 32 ocelových tyčí ukotvených na 18 konzolách na obvodu pláště. Zapnuli tři hydraulická čerpadla (aby jim budoucí střecha nespadla dolů, kdyby jedno vysadilo), rychlostí 50 centimetrů za hodinu ji zvedli nahoru a připevnili. Prosté.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
3. 6. 2011 10:31

Čepro zahájilo zkušební provoz čtyř obřích nádrží na pohonné hmoty v Loukově na Kroměřížsku. Předpokládá, že závěrečná kolaudace se uskuteční v prosinci. Nové skladovací prostory jsou největší v České republice. Jejich celkový objem činí 140 000 metrů krychlových. Investice přišla na 1,4 miliardy Kč. Podívejte se ve fotoreportáži, jak nádrže vznikaly.

 

Právě se děje

Další zprávy