Nové centrum Prahy vznikne na pozemcích za 1,7 miliardy

Red eko
19. 5. 2008 19:15
Je znám vítěz tendru na rekultivaci Rohanského ostrova
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: J&T

Praha - Obří projekt rekultivace Rohanského ostrova, který má z této lokality udělat nejbližší moderní městské centrum navazující na historický střed města Prahy, už zná firmu, která by jej měla uskutečnit.

Ze tří účastníků druhého kola tendru vybrali radní hlavního města společnost Konsorcium Rohan. Její nabídka za lukrativní parcely byla nejvyšší a činí 1,69 miliardy korun.

Pole u potoka Botič na pomezí pražských obvodů 4, 10 a 11 by měly změnit svoji podobu. Praha plánuje postavit zde další domy.
Pole u potoka Botič na pomezí pražských obvodů 4, 10 a 11 by měly změnit svoji podobu. Praha plánuje postavit zde další domy. | Foto: Ondřej Besperát
Pročtěte si změny v celé Praze:
Praha se promění. Podívejte se, kde vyroste nová čtvrť

Konsorcium je vlastněné developerskou společností Sekyra Group. Ve finále porazilo Development Pobřežní finanční skupiny J&T a Avenzo Vice, která vznikla v roce 2006. Většinovým vlastníkem je společnost Ballymore Properties.

Radnice Prahy 8 má s Rohanským ostrovem velké plány. Hodlá jej změnit jak v obydlenou lokalitu, tak i v místo pro volný čas a relaxaci.

Počítá se tady ale rovněž s výstavbou bytů, administrativních prostor, obchodů i míst pro sport a relaxaci.

Ostrov vznikl po roce 1550 na místě starého říčního nánosu tam, kde na Vltavě byla řada menších, často i bezejmenných ostrovů. Ty bývají často označovány jako Velké Benátky. V době svého největšího rozsahu sahal Rohanský ostrov od Těšnova až po dnešní Šaldovu ulici.

Kolem roku 1900 byl na západním konci spojen s ostrovem Jerusalemským. Při rozsáhlé maninské regulaci pak byl Rohanský ostrov spojen s Libeňským a oba tyto ostrovy byly spojeny na jedné straně s karlínským pobřežím, na druhé s územím Manin. Zhruba v místech někdejšího ramene mezi Rohanským ostrovem a Karlínem dnes vede ulice Rohanské nábřeží.

 

Právě se děje

Další zprávy