Nezaměstnanost se drží rekordně nízko

Red eko, čtk
10. 5. 2007 9:24
V dubnu klesla míra nezaměstnanosti na 6,8 procenta

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo rekordně nízkou nezaměstnanost. Ta podle metodiky ministerstva v dubnu klesla na 6,8 procenta, přičemž v březnu byla o půl procenta vyšší. 

Dubnový výsledek je nejnižší od července 2004, kdy se nezaměstnanost začala stanovovat podle nové metodiky. Počet lidí bez práce klesl proti předchozímu měsíci o více než 27 tisíc na necelých 403 tisíc osob.

Minulý týden oznámil "své" osmileté minimum nezaměstnanosti Český statistický úřad, který počet lidí bez práce měří jinou, takzvanou ILO metodou. Ta předpokládá nejen to, že občan nemá práci, ale že je schopen a ochoten do dvou dnů do práce nastoupit.

Podle ČSÚ byla míra nezaměstnanosti v Česku v prvním čtvrtletí na úrovni 6,1 procenta.

Pomáhá teplo a silná ekonomika

Podle ministerstva práce se meziročně celkový počet uchazečů o práci snížil o 83 tisíc osob. Na konci loňského dubna byla míra nezaměstnanosti 8,3 procenta.

Lidí bez práce letos ubylo hlavně díky mírné zimě, které přála stavebním a jiným sezónním pracem. K celkové situaci dlouhodobě přispívá i dobrá kondice české ekonomiky. Ta podle ekonomů pomůže udržet nezaměstnanost na uzdě i nadále.

"V následujících měsících se pravděpodobně míra nezaměstnanosti ještě mírně sníží," říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj vysoké hospodářské tempo tlačí nezaměstnanost dolů a ceny naopak nahoru.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Nejedná se o nikterak dramatický vývoj, ovšem v nejbližších měsících si velmi pravděpodobně vynutí zvýšení sazeb České národní banky," dodává Brožka.

Meziměsíční snížení počtu nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 úřadů práce.

Bez práce jsou víc ženy

Největší pokles byl v okresech Pelhřimov (o 16,8 procenta). Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v dubnu stejně jako v předchozím měsíci v okrese Most, kde činila 17,9 procenta.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v dubnunaopak v okresech Praha-západ (1,7 procenta) a Praha-východ (2,1 procenta).

 Více nezaměstnaných bylo v dubnu žen, míra registrované ženské nezaměstnanosti činila 8,3 procenta, u mužů byla 5,6 procenta. Ke konci dubna registrovaly úřady práce přes 217 tisíc žen bez práce, což bylo 53,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Snižující se míra nezaměstnanosti přidálává starosti firmám, které mají potíž najít nové lidi. Proto mnohem více než dříve začaly zaměstnávat cizince.

  • Firmám chybí lidi. Loví cizince, kterých rychle přibývá

V Česku už nyní pracuje asi 200 tisíc lidí ze zahraničí. Za poslední rok jich přibylo více než 40 tisíc.

 

 

Právě se děje

Další zprávy