Nezaměstnanost roste pomaleji, ale stejně byla rekordní

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 2. 2010 10:10
Statistici říkají, že nezaměstnanost podle jejich výpočtů dosáhla 7,3 procenta.
Práce ubývalo hlavně v primárním sektoru, kam spadá i zemědělství.
Práce ubývalo hlavně v primárním sektoru, kam spadá i zemědělství. | Foto: Jan Langer

Brno - Nejvíc za posledních deset let stoupala nezaměstnanost v České republice během posledních tří měsíců loňského roku. Informoval o tom Český statistický úřad.

Lidí mezi 15 a 64 lety, kteří neměli v této době práci, bylo o 2,9 procentního bodu víc než o rok dříve. Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla 7,3 procenta. Přitom z dat úřadu vyplývá, že drtivá většina lidí bez práce nespadala do kategorie dlouhodobě nezaměstnaných.

"Meziročně poklesl počet osob s jediným nebo hlavním zaměstnáním o 106,2 tisíc osob na 4 927,3 tisíc, což je nejvyšší meziroční pokles počtu zaměstnaných osob od roku 1999," uvedl úřad ve své zprávě. Celkově bylo bez práce 385 tisíc lidí.

Oproti předcházejícímu období roku 2009 neničila krize v takové míře pracovní místa ve zpracovatelském průmyslu, zato dál ztráceli zaměstnání lidé v takzvaném primárním sektoru, tedy v oborech prvovýroby, kam spadá mimo jiné zemědělství, lesnictví či zpracování surovin.

Ke konci roku už se růst nezaměstnaných zpomalil 

Tempo, jakým po celý loňský rok nezaměstnanost v Česku narůstala, se v posledním čtvrtletí zpomalila.

Český statistický úřad při výpočtech míry nezaměstnanosti používá jinou metodiku než ministerstvo práce a sociálních věcí, které údaje o nezaměstnanosti zveřejňuje každý měsíc. To je důvod, proč ministerstvo uvádí za poslední čtvrtletí registrovanou míru nezaměstnanosti 8,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy