Nezaměstnanost opět vzrostla na 8 %, hned tak neklesne

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 12. 2011 9:30
Bez práce bylo v listopadu 476 tisíc lidí
Foto: Karel Toman

Praha - Zpět na úroveň, jakou měla v září, se vrátila míra nezaměstnanosti v Česku. Podle čerstvých údajů Ministerstva práce a sociálních věcí v listopadu stoupla o 0,1 procentního bodu na rovných 8 procent.

Jde o lepší výsledek, než před rokem, kdy byla nezaměstnanost 8,6 procenta. I tak ale v Česku marně hledalo práci 476 404 lidí, z nich 456 832 jich mohlo rovnou nastoupit do práce.

Další špatnou zprávou je úbytek volných pracovních míst, jejichž počet se od října snížil o 1900, i tak byl ale o 4495 míst vyšší než před rokem. Celkem úřady práce nabízely 36 832 volných pozic, na jednu z nich tak připadalo 12,9 uchazeče.

"Toto číslo ukazuje dobře výkon ekonomiky. V krizových letech 2008 a 2009 se počet volných pracovních míst v listopadu nikdy nepřehoupl přes 33 tisíc. Naproti tomu před dopadem krize v listopadu 2008 bylo volných míst v ekonomice přes 111 tisíc," upozornil analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Nezaměstnaných bude přibývat i v dalších měsících. Právě od listopadu tradičně mizí na trhu sezónní pracovní místa, znovu se objeví až na jaře.

"V zimních měsících z důvodu konce sezónních prací a také hospodářského ochlazení míra nezaměstnanosti vzroste až k 9 procentům. Za celý rok 2011 se míra nezaměstnanosti bude nacházet asi na 8,6 procenta a v příštím roce pravděpodobně o několik desetinek vzroste," konstatoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Zda ale jaro přinese optimistické vyhlídky si zatím nikdo netroufá odhadnout. "Nervozita kolem budoucího vývoje v Evropě brzdí firmy v nabírání nových zaměstnanců i v růstu platů stávajících pracovníků. Proto nás i na jaře zřejmě čeká další zvyšování nezaměstnanosti," doplnil analytik Home Credit Michal Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy