Nevěstince ztratily polovinu klientů, vyhnala je krize

Karel Toman
20. 6. 2009 17:11
Night Cluby trpí stejně jako automobilky

Praha - "Je to špatné. Odhadem jsme přišli tak o polovinu klientů. Čtyřicet procent minimálně," svěřuje se pod podmínkou anonymity provozovatel jednoho moravského nočního klubu. "Zeptejte se, kde chcete, všude vám řeknou to samé," dodává.

Prémie, služební cesty, firemní večírky. Všechno, co veřejným domům přivádělo klienty do dveří, teď recese osekala na minimum. Ty méně šťastné připravila o práci úplně.

Byznys placené lásky tak dostal tvrdý úder, který napovídá mnohé o tom, jak na tom české hospodářství skutečně je a jak krizi vnímají Češi.

"Stagnovat to začalo už loni. Propad ale přišel až po Novém roce," vzpomíná provozovatel night clubu.

"O Vánocích a Silvestru bývala vždycky vyšší návštěvnost zahraniční klientely. Tentokrát byla podstatně slabší," naznačuje, že podobně jako do automobilek či ocelářství dorazila i do nevěstinců krize nejprve sníženou poptávkou v zahraničí.

Taxíkem, pěšky... A nakonec vůbec

Podle poslední studie z roku 2003 vydělaly noční podniky v Česku 8,7 miliardy korun, z toho 5,5 miliardy od cizinců.

Foto: Reuters

"Dělaly se podnikové večírky, společenské akce. To už teď není," pokračuje provozovatel v líčení, jak byly nakonec i domácí firmy nuceny začít šetřit. "Nedá se úplně říct, že by lidi peníze neměli. I podle klientely ale vidím, že přestávají utrácet, nebo utrácejí mnohem míň," dodává.

"Mám tady případ pána, který chodil pravidelně. Vždycky přišel na tu hodinku a poseděl. Pak se z hodinky stala půlhodinka a pak místo taxíkem začal chodit pěšky. No a pak přišel, že už na to nemá, že prostě končí," rýsuje provozovatel nevěstince pokles křivky životní úrovně. Ta kopíruje vývoj, který od začátku roku na vlastní kůži zažilo už kolem sta tisíc propuštěných.

V celé EU pak od Nového roku ztratilo práci na dva miliony lidí.

Červené lampy v červených číslech

Konkurenci night clubům teď dělají hlavně podstatně levnější priváty, kde toho ale zákazník zase tolik nezažije. Night cluby totiž nabízejí větší výběr všeho - od pití přes kulečník až po "slečny".

"Žádná opatření ani přijmout nemůžeme. Většina z nás je v nájmu, který je dost vysoký a nejde z něj uhnout. A snižovat cenu taky příliš nejde. Je to špatný," uzavírá podnikatel.

V prostituci se v Česku podle Českého statistického úřadu ročně "protočí" zhruba devět miliard korun. Na celkovém výkonu ekonomiky se tak podílí zhruba dvěma desetinami procenta. Podle oficiálních odhadů se v Česku živí prostitucí zhruba deset tisíc žen.

Nevládní organizace jako například česká La Strada navíc dlouhodobě upozorňují na fakt, že mnoho z těchto žen je k prostituci donuceno násilím, nebo zoufalou ekonomickou situací.

Automobilky nebo prostituce, krizi je to jedno

Pro prostituci tak zřejmě znamená globální recese stejně vážný problém, jako pro jakékoliv jiné odvětví ekonomiky.

Agentura Reuters koncem května napsala, že s prohlubující se krizí si chodí stále více bohatých Rusů za prostitutkami jen popovídat. Mnoho ruských prostitutek tak bylo nuceno snížit ceny. Ty nejluxusnější z nich si ale nestěžují a žádnou krizi nepociťují.

 

Právě se děje

Další zprávy