Nestaví se byty. Stavebnictví padá hlouběji a hlouběji

Radek Pecák Radek Pecák
8. 11. 2010 9:50
Ve stavebnictví dále klesají počty zaměsntanců i jejich platy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Praha - S podstatně menší nabídkou než dříve  se budou muset smířit ti, kteří budou v nejbližších měsících hledat bydlení v novostavbě. Byty se totiž v současnosti prakticky nestaví.

Odvětví stavebnictví se v Česku, jak vyplývá ze zářijových dat Českého statistického úřadu , propadlo meziročně o sedm procent. Bylo zahájeno meziročně o 36,7 % bytů méně. Dokončeno bylo o 8,9 % bytů méně.

Co je ale ještě horší, propad bude nadále pokračovat.

Stavebních povolení se  v září oproti stejnému měsíci vloni vydalo méně o dvanáct procent. Stavební úřady jich vydaly 9 054. Na nové stavby bylo vydáno 5 091 stavebních povolení (pokles o 11,8 %) a pro změny dokončených staveb 3 963 stavebních povolení (pokles o 12,2 %). 

Bytů bude méně a budou menší

Pokud se vůbec něco staví, jedná se o menší byty a domy. O tom totiž vypovídá orientační hodnota staveb povolených v září 2010. Činila  31,9 mld. Kč a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 klesla o 26,3 %.  Také podlahová plocha se zmenšuje.

Prakticky se přestaly stavět byty.  Hlavně v bytových domech. Počet zahájených bytů v září 2010 totiž  poklesl meziročně o 36,7 % a dosáhl hodnoty 2 436 bytů. Relativně nízký je ještě pokles výstavby bytů v rodinných domech, který je v meziročním srovnání o 16,4 %, ale počet zahájených bytů v bytových domech  je nižší o plné dvě třetiny.

Ve stavebnictí se podle Českého statistického úřadu dále snižují počty pracovníků a klesají i jejich mzdy.

 

Právě se děje

Další zprávy