Nesplácených pohledávek přibývá, ale pomaleji než dřív

Ekonomika Ekonomika
18. 5. 2010 14:34
Částka, kterou dluží Češi po splatnosti roste. Jednotlivci dluží víc než podniky.
Těch, kdo mají potíže se splácením svých dluhů stále přibývá. Ilustrační foto.
Těch, kdo mají potíže se splácením svých dluhů stále přibývá. Ilustrační foto. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Stále více lidí má potíže se splácením svých dluhů. Jen za první čtyři měsíce letošního roku přibylo v databázi dlužníků Solus sto tisíc nesplácených pohledávek a třiatřicet tisíc dlužníků.

Zvýšila se také celková suma, kterou jednotlivci dluží členským společnostem Solus po termínu splatnosti. Zatímco na konci loňského roku přesáhla 22 miliard, na konci dubna byla vyšší než 25 miliard korun.

Zástupci sdružení Solus, jehož členy jsou leasingové, finanční společnosti, ale také například mobilní operátoři, už dříve konstatovali, že u spotřebitelů není nárůst počtu dlužníků tak dramatický jako v minulosti - především díky zpřísnění úvěrových pravidel.

Stejně se situace vyvíjí také u podniků. Ani mezi nimi nepřibývá dlužníků tak rychle jako v loňském roce, přesto jich za čtyři měsíce letošního roku přibylo osm tisíc. Šestašedesát firem dluží po datu splatnosti celkem 2,71 miliardy korun.

I na dlužnících se dá vydělat

Co pro jedny představuje sílící bolest hlavy, jinému přináší výdělek. Společnost StringData, která dodává informační technologie, například konstatovala, že jí díky rostoucímu počtu dlužníků přibývá zakázek.

"Zvyšující se počet pohledávek po splatnosti a s ním související tlak na efektivitu vymáhání jsou nuceny řešit jak velké bankovní instituce, tak i další subjekty, jež s nimi spolupracují, jako například právní kanceláře či inkasní agentury," vysvětlil ředitel společnosti Robert Šamánek.

 

Právě se děje

Další zprávy