Nenuťte nás krást, prosí Češi, chceme stahovat legálně

Jan Kovalík
2. 4. 2011 16:30
Apelem na morálku filmový průmysl ilegální stahování z internetu nezastaví. Jde to ale i jinak
Továrna na sny - Hollywood
Továrna na sny - Hollywood | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatím něco přes patnáct tisíc lidí podepsalo na internetu českou verzi mezinárodní petice s názvem Nenuťte mě krást.

Signatáři žádají po filmových distributorech, aby vytvořili slušný, legální a moderní systém digitální distribuce filmů, na který by se mohli diváci obrátit předtím, než si film opatří ilegálně.

"Slibuji, že nebudu stahovat autorsky chráněné filmy, pokud bude existovat legální alternativa, splňující kritéria na této stránce," píše se v úvodu petice.

Rádi zaplatíme... Ale

Kritéria autorů jsou velmi stručná a týkají se hlavně ceny, dostupnosti, kvality a práva. Klíčový požadavek zní: vytvořte pro nás portál, kde je většina natočených filmů k dispozici k legálnímu stažení.

Cena pronajatého filmu by podle autorů petice neměla přesáhnout třetinu ceny lístku do kina, cena staženého filmu by měla být maximálně stejná, jako lístek do kina a měsíční paušál by neměl být dražší, než cena tří lístků do biografu.

Dále by měli uživatelé právo si mezi sebou vyměňovat lokalizované titulky, stažené filmy by neměly obsahovat digitální DRM ochranu, aby je bylo možné přehrát na kterémkoliv zařízení.

Ačkoliv název petice může někomu znít alibisticky, praxe zatím potvrzuje, že pokud podobný distribuční systém nevznikne, nemohou distributoři počítat s tím, že lidé přestanou filmy nelegálně sdílet.

Chvíle k nezaplacení

Debata o distribuci a stahování filmů v Česku zatím uvázla na mrtvém bodě. Ve Velké Británii na to ale šli jinak. V současné době tam probíhá celostátní kampaň "Moments worth paying for" (Okamžiky, které stojí za zaplacení).

Namísto několikaminutové hrozby "Kabelku byste neukradli", kterou musí zhlédnout všichni, kdo si legálně koupí nebo půjčí film a vloží jej do přehrávače (nelze přeskočit), podtrhuje britská kampaň emoce, které při sledování filmů prožíváme. A apeluje na občany - nabízíme vám skvělý příběh v dobré kvalitě a za rozumnou cenu, to se přece vyplatí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zahrát na emoce diváků by ovšem samo o sobě příliš lidí od stahování z internetu neodradilo. Kampaň proto odkazuje na portál FindAnyFilm.com, v překladu tedy - najdi jakýkoliv film. Ten byl spuštěn v roce 2009 a vznikl za podpory Britské filmové rady.

Portál svou nabídkou opravdu překvapí. V přehledném vyhledávači diváci lehce najdou požadovaný titul, filmovou upoutávku na něj a pod ní seznam možností, jak je film možné shlédnout. Od okamžitého streamu za jednorázový poplatek, přes stažení až po objednání filmu na fyzickém nosiči poštou.

V nabídce najdeme i Český sen, Skřivánky na niti, Markétu Lazarovou nebo Tobruk. Pokud jste jako filmoví fanoušci právě dostali chuť si systém vyzkoušet, nespěchejte. Systém je určen výhradně pro obyvatele Velké Británie.

Stáhněte si Rexe

Zjistit, proč podobná služba dodnes neexistuje v Česku není snadné. "Digitální distribuce v Česku funguje," říká Jan Rubeš z distribuční firmy MagicBox, která na Bluray a DVD v česku prodává filmy od Warner Brothers, Paramountu nebo DreamWorks. "Získat práva na prodej filmů od velkých vydavatelů není snadné a stojí to hodně peněz," říká Rubeš.

Pan Rubeš má na mysli portály, které provozují televize nebo mobilní operátoři. Dnes se dá přes internet shlédnout nebo stáhnout film například na  portálu Voyo.cz, což je prakticky zdigitalizovaný archiv TV Nova. Dalším portálem podobného druhu je Topfun.cz, jeho nabídka je ale také velmi omezená. V sekci Novinky v současnosti nabízí divákům například díly seriálu Komisař Rex.

Zlaté sošky Oskarů již brzy získají své majitele; filmové ceny se budou rozdělovat 25. února.
Zlaté sošky Oskarů již brzy získají své majitele; filmové ceny se budou rozdělovat 25. února. | Foto: Reuters

Rex samozřejmě nemá šanci uspět v konkurenci serverů, které na internet chrlí horké novinky Hollywoodu. "Považuji za nemravné a nepřijatelné brát si a užívat něco, co mi nepatří jen proto, že to zrovna není někde zamčené nebo přivázané a stojí to třeba volně na ulici," říká k tomu Jan Rubeš.

S tím nelze nesouhlasit. Jenže apelem na morálku distributoři uživatele internetu od ilegálního sdílení neodradí. Zkušenost ze světa ukazuje, že aby lidé přestali krást z bezpečí svých domovů, musí mít k dispozici legální způsob, který bude schopný konkurovat tomu ilegálnímu.

Soukromé podnikání

Iniciativu nelze v tomto případě očekávat ze strany státu. "Iniciativa tohoto typu by měla prvotně vzejít od distributorů, protože tyto projekty jsou soukromým podnikáním. Pokud jsou tím sledovány kulturní a vzdělávací cíle, může ministerstvo kultury projekty finančně podpořit nebo zaštítit," říká Andrea Ulagová z tiskového odboru ministerstva kultury.

Nezvyklý způsob, jak distribuovat svůj film, zvolila dvojice australských producentů Enzo Tedeschi a Julian Hervey, kteří svůj horrový snímek Tunnel hodlají šířit výhradně pomocí protokolu BitTorrent. Tímto způsobem koluje po internetu většina ilegálních kopií filmů.

Autoři Tunnelu si věří a spoléhají na dotace od fanoušků, kteří si mohou koupit za dolar jeden rámeček filmu, ale hlavně na to, že pomocí BitTorrentu se o jejich filmu dozví mnohem více lidí a zdarma.

Film ještě není ani dokončený a autoři již kvůli nezvyklému distribučnímu modelu řeší problémy. Nějvětší filmová databáze na internetu - IMDB, jejich film třikrát odmítla zařadit do svého registru. Nelíbil se jim nestandardní produkční a distribuční model. Do databáze se Tunnel podařilo dostat až po medializaci skandálu.

 

Právě se děje

Další zprávy