Nákupní centra v Česku mění majitele, stojí miliardy

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 5. 2011 17:35
Majitele změnily Olympie v Teplicích a Mladé Boleslavi, o prodeji jedná i ta brněnská.
Brněnská Olympia je po dostavbě největším nákupním centrem na Moravě.
Brněnská Olympia je po dostavbě největším nákupním centrem na Moravě. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Ekonomická krize sice v Česku téměř zastavila růst nových velkých nákupních center, na trhu s těmito nemovitostmi je ale živo.

Naposledy změnily majitele obchodní centra Olympia v Teplicích a Mladé Boleslavi. Dosavadní majitelé, společnosti CA Immo a Union Investment Real Estate, obě centra prodali českému investorovi, který si však přál zůstat v anonymitě, za celkovou sumu 96 milionů eur, tedy 2,3 miliardy korun.

"Fakt, že prodejní cena převýšila expertní odhad hodnoty nemovitostí, naznačuje, že nyní byl pravý čas k prodeji center. Česká republika pro nás však nadále zůstává přitažlivým trhem," uvedl k transakci Frank Billand, člen vedení Union Investment Real Estate.

Prodejci upozornili, že obě centra jsou plně pronajatá, hlavním takzvaným kotevním nájemcem je v obou řetězec Ahold, který provozuje supermarkety a hypermarkety Albert. V Mladé Boleslavi je krom toho 54 dalších nájemců, v Teplicích 74 pronajatých obchodů.

Na prodej jsou nejméně tři další centra

Zájem ale mají investoři také o další nákupní centra v Čechách i na Moravě. Největším, které je v současné době k dispozici, je brněnská Olympia. Ta je po dostavbě největším nákupním centrem na Moravě.

Současný vlastník, britská společnost Somerston, sice potvrdila, že centrum je určené k prodeji, ale další podrobnosti neuvedla. Podle odhadů se ale jeho cena vyšplhá na několik miliard korun. První zprávy o prodeji Olympie se objevily v polovině dubna, obchod ale zatím nebyl uzavřen.

Své portfolio v Česku rozprodává společnost Multi Development. Své plány potvrdila na dotaz Aktuálně.cz. "Multi Development je developerská společnost. Drtivá většina všech developerských společností své dokončené projekty prodává, kupujícími bývají většinou investiční fondy bank, penzijní fondy, fondy pojišťoven či soukromé investiční fondy," uvedla marketingová manažerka české pobočky společnosti Lucie Husníková.

Zároveň uvedla, že majitel jedná u obou center s vážnými zájemci o koupi nemovitostí, zvažovanou ani odhadovanou cenu ale nechce uvést.

V britském tisku se objevila i spekulace o možném prodeji teprve vznikajícího centra a městské čtvrti Nová Karolína v Ostravě. Podle některých zdrojů o tuto investici projevila zájem investiční společnost Meyer Bergman.

 

Právě se děje

Další zprávy