Na úřadech práce je volněji. Nezaměstnaných ubylo

Ekonomika Ekonomika
5. 8. 2011 9:45
Údaje ministerstva práce a sociálních věcí tak příznivé nejsou
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Poměrně výrazně, o půl procentního bodu, klesla míra nezaměstnanosti v Česku v letošním druhém čtvrtletí. Jedná se ovšem o údaj Českého statistického úřadu, který používá jinou metodiku než Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho čísla jsou výrazně vyšší.

Český statistický úřad informoval, že poprvé od druhého čtvrtletí 2009 klesla pod sedm procent.

V prvním čtvrtletí byla míra nezaměstnanosti 7,3 procenta a loni ve druhém čtvrtletí byl podíl lidí bez práce 7,2 procenta.

V absolutních číslech klesl počet nezaměstnaných o 21 600 na 354 600, uvedl ČSÚ.

"Pokles počtu nezaměstnaných osob mezi prvním a druhým čtvrtletím 2011 byl dán především obecně lepšími podmínkami pro získání práce v jarních a letních měsících," konstatovali statistici. Po očištění o sezonní vlivy se přitom podle nich množství lidí bez práce zvýšilo o 200.

Přibylo zaměstnanců

Podle MPSV byl v Česku ve druhém čtvrtletí podíl lidí bez práce 8,5 procenta.

Podle statistiků se v porovnání s loňským rokem se celkový počet nezaměstnaných snížil o 20 100 osob. Meziroční pokles nezaměstnanosti se projevil jak u mužů, kterých bylo mezi zájemci o práci o 13 200 méně, tak u žen. Těch ubylo 6 900.

Růst úrovně zaměstnanosti v posledních čtvrtletích se projevil i poklesem počtu osob nezaměstnaných jeden rok a déle, neboť oproti minulému roku se snížil jejich počet o 16.500, a činil tak 138 400 osob. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných osob byl 39 procent, přitom ve čtvrtém čtvrtletí 2010 to bylo ještě 44,1 procenta.

Celkový počet pracujícíh se v letošním druhém čtvrtletí zvýšil proti stejnému období loňska o 27 400 osob na více než 4,908 milionu. Míra zaměstnanosti 15-64letých byla 65,7 procenta a meziročně vzrostla o 0,8 procentního bodu.

"Pokračoval tak příznivý trend z minulých čtvrtletí, neboť došlo k oživení trhu práce jak z krátkodobého (čtvrtletního), tak dlouhodobého (meziročního) pohledu," uvedl ČSÚ. Meziroční vzestup celkového počtu zaměstnaných osob byl po dlouhé době způsoben především nárůstem počtu osob v pozici zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy