Na šestině polí se budou za pět let pěstovat bioplodiny

Radek Pecák Radek Pecák
15. 12. 2010 11:44
Vloni dostali ekologicky hospodařící zemědělství skoro miliardu dotací
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na patnáct procent, tedy téměř šestinu z celkové výměny, by podle záměru ministerstva zemědělství měl v příštích pěti letech narůst podíl zemědělské půdy obhospodařované v ekologicky šetrném režimu.

Takzvaný Akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství vládě představil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle akčního plánu by měl v letech 2011-2015 také stoupnout podíl biopotravin na českém trhu s potravinami na tři procenta.  Teď je jich necelé jedno procento.

Cílem plánu je mimo jiné i zvýšit podíl českých produktů na trhu biopotravin na 60 procent. Dnes se nadpoloviční většina dováží.
„Jednou z možností, jak na trhu podpořit české biopotraviny, je vybudování odbytových míst lokálního charakteru, kde by ekozemědělci mohli nabízet své produkty," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Ekologických zemědělců je asi 3500

Rovněž chce ministerstvo zvýšit zastoupení orné půdy na celkové ploše ekologického zemědělství. Nyní je jí asi 11 procent, do pěti let by měla dosáhnout pětiny výměry. Podíl ekologicky obhospodařované plochy dosáhl letos v srpnu 10,42 procenta z celkové výměry zemědělské půdy.

V České republice nyní hospodaří asi 3500 ekologických zemědělců.  Výrobou biopotravin se zabývá asi 650 firem.

Ekologické zemědělství je poslední době poměrně výrazně podporávno pomocí dotací z z Programu rozvoje venkova. Zatímco v roce 1998 dostali ekologičtí zemědělci jako dotaci na plochu zhruba 48 milionů korun, v roce 2009 to bylo téměř 981 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy