Na pražském letišti vznikne pulzující obchodní pasáž

hpv
5. 9. 2007 12:27
Vedení mění svůj přístup k obchodníkům
Krátký let byl jistě zábavný i pro letušky, které se s cestujícími chvíli po přivítání na palubě opět loučily.
Krátký let byl jistě zábavný i pro letušky, které se s cestujícími chvíli po přivítání na palubě opět loučily. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vedení letiště Praha chce, aby ve spojovací hale mezi terminály vznikla pulzující obchodní pasáž. Jde o prostor, který není v tranzitním prostoru a je tak otevřen široké veřejnosti.

V brzké době by se tu měly objevit nejen prodejny a restaurace, ale i banka, pošta, drogerie, čistírna nebo opravna zavazadel.

Pro pražské letiště je pronájem komerčních  prostor, včetně skladů, parkingu a kanceláří, druhým největším zdrojem příjmu. V uplynulém roce to představovalo téměř 36 procent z celkových výnosů letiště. Ty z pronájmu prostor se přitom meziročně zvedly o více jak čtyři procenta.

"Nyní má letiště uzavřeno asi tři sta smluv o pronájmu prostor," říká Eva Krejčí, mluvčí společnosti. 

Celkové výnosy Letiště Praha za rok 2006 překročily pět miliard korun. Čistý zisk dosáhnul téměř jedné miliardy korun.

Foto: VISA

Nespokojení nájemci

Pronájmy komerčních ploch na ruzyňském letišti v minulosti provázely spory s některými nájemci. Nájemci si mimo jiné stěžovali na to, že jim kvůli špatné strategii letiště klesnul obrat. To byl i důvod proč někteří z nich chtěli nájemné snížit. 

Zástupci letiště se domnívají, že nová obchodní pasáž by měla být v budoucnu úspěšná. Potenciál na to na Ruzyni určitě je.  Pražské letiště totiž za první pololetí odbavilo 5,118 milionu cestujících. To je meziroční růst o 5,4 procenta. Za celý rok se očekává 11,5 milionu cestujících, zatímco loni jich bylo 10,8 milionu.

Obchodní pasáž mezi oběma terminály má pomoci oživit mezinárodní poradenská společnost Cushman & Wakefield.

 

Právě se děje

Další zprávy