Na praktiky řetězců si posvítí sněmovna

ČTK
3. 3. 2006 12:36
Praha - Zamezit některým praktikám obchodních řetězců, na něž si stěžují dodavatelé, je cílem poslanecké novely zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Schvalovat ji bude brzy sněmovna. Novela definuje tzv. ekonomickou závislost a zakazuje její zneužívání, například vybírání poplatků za přijetí zboží do prodeje či neúměrně dlouhé doby splatnosti. Obchodníci však změnu považují za nadbytečnou. Schůze sněmovny bude zahájena v úterý 7. března.

Předseda sněmovního zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD) již dříve prohlásil, že jeho návrh přitvrzuje vůči řetězcům.

Novela má například rozšířit pravomoci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zatím může podobné praktiky  postihovat, jen pokud byly výsledkem zneužití dominantního postavení firmy nebo zakázané dohody konkurentů na trhu.

Výhrady k předloze mají poslanci ODS. Například Jaroslav Plachý při prvním čtení předlohy 2. února uvedl, že novela připomíná "slona v porcelánu". "Věřte, že novela bude více zneužita než využita," soudí poslanec. Návrh podle něj rovněž podstatně omezuje smluvní volnost.

Také podle Zdeňka Juračky ze Svazu obchodu a cestovního ruchu  je novela nadbytečná a kontraproduktivní. Namířena je údajně  proti řetězcům, které si s ní ale nejspíš poradí.

Výsledkem prý  bude jen další zostření dodavatelsko-odběratelských vztahů. Pojem  ekonomické závislosti je podle něj nestandardní a dotkne se také  řady jiných odvětví. "Trh potřebuje léčit, ale toto není  řešení," uvedl Juračka.

Norma ale podle Skopala může ještě doznat změn v konkrétních ustanoveních. Stanovená nejvýše 15denní lhůta splatnosti za zboží s krátkou trvanlivostí se může prodloužit na 30 dní.

Nepřijatelných je ale podle něj 90 dní. Také výčet zakázaných  praktik, který obsahuje mimo jiné vybírání regálného, poplatky za  zalistování, tedy zařazení do evidence dodavatelů, nebo dodatečné  změny uzavřených smluv, se může změnit na obecnější formulaci.

 

Právě se děje

Další zprávy