Na peníze za zboží čekají firmy stále déle. Již 76 dní

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 6. 2012 10:30
Nejpozději platí v Česku firmy, které působí v oblasti zdravotní péče nebo strojírenství
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na peníze za prodané zboží nebo poskytnuté služby čekají podnikatelé v Česku průměrně déle než dva měsíce. Platební morálka zákazníků se přitom během prvních tří měsíců letošního roku zhoršila. Vyplývá to z výzkumu, který společnost ČSOB Factoring provedla mezi více než 20 tisíci domácími firmami.

Zaplaceno za zakázku dostaly tuzemské podniky v průměru za 76 dní. To je o čtyři dny více než během roku 2011. Za horší platební morálkou stojí podle autorů analýzy především opětovné zpomalení ekonomiky.

Nejdéle na peníze čekají firmy, které působí v oblasti zdravotní péče. Zde odběratelé hradí nákup v průměru za 101 dní. S více než osmdesáti dny musely počítat také společnosti vyrábějící stroje, elektrická zařízení, potraviny nebo nápoje.

Nejrychleji naopak přijdou peníze podnikům, které dodávají na trh dopravní prostředky, kde se jedná o 52 dní.

Poláci jsou ještě pomalejší

Na čas si s platbou dávají zvláště velké podniky. Ty těží z pozice významného zákazníka. Pokud je ale jejich dodavatelem menší nebo střední firma, mohou pro ni prodlevy znamenat až existenční potíže, protože nemusí mít z čeho pokrýt další výrobu.

"Zpomalení finančních toků v ekonomice ztěžuje ve firmách finanční řízení a komplikuje i běžný provoz," uvádí Tomáš Morávek z ČSOB Factoring. Pokud firma navíc vykazuje rozpačité finanční výsledky, je pro ni obtížnější získat u banky úvěr.

V rámci eurozóny ovšem čeští zákazníci patří k průměru. Déle trvá průměrná platba Polákům, kde jde v průměru o 102 dní, nebo Italům (87 dní). Svědomití jsou naopak Němci, kteří posílají dodavateli peníze obvykle 39 dní po vystavení faktury, ale také Maďaři (v průměru platí po 44 dnech).

 

Právě se děje

Další zprávy