Na oltář Vánoc padlo průměrně 28 tisíc. A teď slevy

Ekonomika Ekonomika
24. 12. 2012 8:55
Obchodníci předběžně odhadují, že letos se utrácelo kvůli Vánocům stejně jako loni.
Nakoupeno. 24. prosince rozbalit!
Nakoupeno. 24. prosince rozbalit! | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha/Brno - Zlatá neděle, respektive poslední víkend před Vánoci přinesl obchodníkům ve srovnání s běžným víkendem o polovinu až čtyři pětiny vyšší tržby.

Podle ankety, kterou provedla agentura ČTK mezi obchodníky, Češi na poslední chvíli nakupují především potraviny na štědrovečerní stůl a poslední dárky. Ve srovnání s prvními dvěma adventními víkendy, kdy nebyly tržby nikterak závratné, se o posledním a předposlední předvánoční víkendu prodeje podstatně zvýšily.

Vliv může mít fakt, že letos připadly listopadové výplaty - tedy peníze, které lidé ve firmách dostávají v prosinci - většinou až na týden po druhém adventním víkendu.

Zatím nejsou k dispozici kompletní data, takže přesné srovnání, zda letos se před Vánoci nakupovalo víc než loni, budou zveřejněny až začátkem ledna.

"Potvrdilo se , že Češi s oblibou nakupují na poslední chvíli," citovala ČTK mluvčího obchodního řetězce Tesco Jana Dvořáka.
Řetězec Albert zaznamenal, že lidé už nakupují i pro silvestrovské oslavy. Ve větším množství se tak prodávají delikatesní potraviny.

Z klasických vánočních dárků se během tohoto víkendu ve velké míře prodávaly knížky a elektronické hračky. Do obchodů vyrazili zejména muži, kteří jsou nakupováním na poslední chvíli pověstní.

Sobotní prodeje byly ve srovnání s nedělními tržbami silnější tento i v předcházejících adventních víkendech, hlásí Kaufland.
"Lidé nakupují minimálně stejně jako loni. Velká poptávka je po hračkách, spotřební elektronice, knížkách a módních doplňcích a kosmetice," uvedla mluvčí brněnského obchodního centra Olympia Lucie Nedbalová.

Nákupní centrum Vaňkovka v neděli navštívilo podle odhadů 60 tisíc lidí.

Pořídit vánoční dárky, připravit pohoštění i nutnou výzdobu bude českou rodinu letos v průměru stát podle ankety GE Money Bank mezi 400 respondenty téměř 28.000 Kč. Před dvěma lety to bylo více než 31.000 korun.

Obchodníci doufají, že lidi povzbudí k další nákupům tradiční povánoční slevy. Začínají hned po svátcích, některé velké řetězce je odstartují až po Novém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy