Tandem miliardářů začal podkopávat Křetínskému trůn

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
20. 9. 2013 15:15
Spojenci z málo známé firmy Nionex jsou připraveni změnit poměry na trhu.
Daniel Křetínský, člověk, který má na starosti 300 miliard korun. Teď se mu rýsuje nový soupeř.
Daniel Křetínský, člověk, který má na starosti 300 miliard korun. Teď se mu rýsuje nový soupeř. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Nekorunovanému králi české soukromé energetiky Danielu Křetínskému se nenápadně rodí významný soupeř. Deník Insider popsal, kde přesně: Na dolním konci Václavského náměstí, kde ve dvou protilehlých domech sídlí společnosti Carbounion  miliardáře Petra Pauknera, E-Invest lobbisty Martina Ulčáka i jejich společná firma Nionex.

Daniel Křetínský, menšinový podílník v holdingu EPH (18 procent) a většinový v EP Industries vládne čtyřem desítkám firem ve střední Evropě. Už delší dobu se netají tím, že chce šlapat na paty dokonce i ČEZu, pokud jde o energetiku. Ale teď jsou spojenci z Nionexu, obchodník s uhlím Paukner a podnikatel v mnoha oborech Ulčák, připraveni naopak zatřást s pozicí Křetínského na trhu.

Šéf EPH a EPI a také vlastník fotbalové Sparty si to zřejmě uvědomuje. Podle Insideru už varoval Pauknera, aby mu do Nionexu nepřetahoval lidi z jeho vlastních firem.

Paukner uzavřel partnerství s lobbistou a podnikatelem Martinem Ulčákem. Ten léta spolupracuje se dvěma silnými průmyslovými skupinami - Sokolovskou uhelnou a Vítkovice Machinery Group. Paukner s uhlím ze Sokolovské léta obchoduje, sám se také dobře zná s majitelem Vítkovic Janem Světlíkem. Obě průmyslové skupiny dvojici Paukner-Ulčák poskytují zázemí a příležitostnou součinnost. Tato volně provázaná skupina se pustila do energetické expanze.

Nionex: vede ji někdejší finanční šéf Sazky

Startovním polem je jen pár měsíců činná elektromontážní firma Nionex, kde drží Paukner přes 50 procent, Ulčák necelou třetinu. Zbylých 16 procent vlastní Jan Prádler, Ulčákův dlouholetý kamarád a obchodní partner, bývalý finanční ředitel loterijní Sazky z dob, kdy patřila sportovním svazům (z firmy odešel pro neshody s jejím tehdejším šéfem Alešem Hušákem).

Nionex je Křetínského přímým konkurentem. Má ambici dotáhnout se na pozici Křetínského elektromontážní společnosti EGEM, jež patří do holdingu EP Industries a dnes elektromontážnímu oboru kraluje.

Nástup do elektromontážní branže je ale jen začátek obsáhlejšího plánu, který si Paukner s Ulčákem narýsovali přesně před rokem - v létě roku 2012. „Počítají s tím, že se postupně dostanou i k vlastním energetickým zdrojům, elektrárnám nebo teplárnám. Mají investiční apetit i kapitál v řádu miliard korun připravený na akvizice," cituje deník Insider Jana Prádlera. Ten je šéfem představenstva Nionexu.

Byznys v deníku Insider

Proč se spojili Paukner a Ulčák a jak chtějí připravit Křetínského o jeho zakázky? Čtěte analýzu Zuzany Kubátové v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy