Na Aukru už obchoduje 1,8 milionu lidí.

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 8. 2010 14:14
Lidé už nechtějí čekat na konec aukcí. Raději kupují za pevnou cenu
Elektronika se na Aukru prodává velice často
Elektronika se na Aukru prodává velice často | Foto: Michal Štůsek

Praha - Už ke dvěma milionům se blíží počet registrovaných uživatelů největšího tuzemského internetového aukčního domu Aukro.cz. Jejich počet stoupl za poslední rok zhruba o 500 000 a je jich už 1,8 milionu.

Od spuštění se na Aukro.cz prodalo přes 27 milionů předmětů. K nejprodávanějším artiklům dlouhodobě patří oblečení, sběratelské unikáty, vybavení pro dům a zahradu, dětské zboží a elektro,

Před sedmi lety, kdy portál začínal, a kdy na něm bylo registrováno pouze 7000, byli prodejci zejména soukromé osoby Snažily se tímto způsobem prodat nepotřebné věci. V poslední době ale začínají převládat profesionální prodejci nového zboží. Jejich počet se za poslední rok zvýšil čtyřnásobně.

Koupit lze 4 miliony předmětů

Původní nákupní formát aukcí v současné době ustupuje do pozadí a více než 80 procent zboží nabízejí prodejci prostřednictvím formátu "Kup teď", tedy za pevnou cenu. "Dříve velmi populární aukce už prodejce ani kupující tolik nelákají. Prodejci mají zájem prodat co nejvíce, nakupující zase chtějí získat zboží rychleji a nečekat na konec aukce," uvedla mluvčí Aukra Lenka Hanušová.

V současné době jsou v nabídce Aukro.cz k dostání více než čtyři miliony položek a portál je tak největší online nákupní galerií v ČR. K nejprodávanějším artiklům dlouhodobě patří oblečení, sběratelské unikáty, vybavení pro dům a zahradu, dětské zboží a elektro. Největším konkurentem je globální hráč eBay, který je od letošního roku také v češtině.

Nákup přes internet již podle průzkumu Aukra vyzkoušelo 90 procent tuzemských uživatelů internetu a polovina nakupuje alespoň jednou měsíčně. Přibližně 82 procent uživatelů deklaruje osobní zkušenosti s dobírkou.

 

Právě se děje

Další zprávy