Může stát Lidl u barokního zámku? Podle soudu ano

Tomáš Fránek
11. 8. 2009 13:30
Spor o obchod se vleče už od roku 2005

Brno - Prodejna Lidl i se svou nevábnou architekturou může stát u historického náměstí v Hořicích vedle barokního zámku. Jednopodlažní budova obchodu totiž nenarušuje celkový ráz města.

Odpůrci výstavby Lidlu u náměstí v Hořicích tak neuspěli se svou stížností u Nejvyššího správního soudu. Ve své stížnosti kromě dalších několika námitek na průběh územního řízení lidé z občanského sdružení Za Hořice krásnější namítali, že stavba obchodu je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. A také vyhláškou, kde se uvádí, že umístění staveb musí odpovídat urbanistickému a architektonickému charakteru prostředí.

Není to dominanta

"Umístění prodejny Lidl v nejstarší části Hořic jako dominanty hořického náměstí a vedle barokního zámku není vytvářením esteticky hodnotné krajiny," uvedli ve stížnosti odpůrci stavby obchodu.

Podle nich bude prodejna Lidlu dominantou města, a proto by jí měly posoudit úřady zabývající se ochranou přírody a ne jenom stavební úřad.

Žalobu sdružení nejprve zamítl Krajský soud v Hradci Králové, se stížností neuspělo sdružení ani u Nejvyššího správního soudu.

Podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného soudkyní Lenkou Matyášovou se musí při povolování stavby prodejny vycházet z toho, že v dané lokalitě se nenachází žádná chráněná krajinná oblast ani přírodní památka.

"Stavba je umísťována do městského zastavěného prostředí a nelze bez přistoupení dalších skutečností považovat umístění stavby daných parametrů za narušení urbanizovaného krajinného rázu ve smyslu zákona o ochraně přírody a krajiny," rozhodli soudci.

Soud ze spisů zjistil, že v místě, kde se má Lidl stavět, je městská jídelna z minulého století a zarostlá nezpevněná plocha, v okolí jsou pak rodinné domky. "Umístění stavby je přitom navrženo tak, že je částečně podsazena pod stávající terén, okolním stavbám se přizpůsobuje a není v rozporu s architektonickým charakterem daného prostředí." uvedli soudci.

Podle Nejvyššího správního soudu by změnou rázu krajiny, kterou by musely posoudit úřady na ochranu přírody, byla budova, která by dominantně zastínila své okolí.

Nejvyšší správní soud už přitom například v případě výstavby větrných elektráren na Pardubicku rozhodl, že krajina je nad peníze. Podle soudců není možné zasáhnout do krajiny vždy, když investor prokáže ekonomický přínos.

Odpůrci výstavby obchodu Lidl neuspěli ani se svou námitkou, že úřady dostatečně nezajistily ochranu 200 let staré lípy srdčité.

Ochrání i lípu

"Jak vyplynulo ze spisu, projektová dokumentace pro stavební řízení musí obsahovat i konkrétní řešení na ochranu ponechávané lípy srdčité, a to v takovém rozsahu, aby nemohlo dojít k poškození vzrostlé zeleně zemními a stavebními pracemi. Tato část projektové dokumentace bude posouzena orgánem ochrany přírody a krajiny, jehož stanovisko bude součástí dokladů pro stavební řízení," uvedli soudci.

Jednání o výstavbě obchodu Lidl v Hořicích se táhnou už od roku 2005, kdy se hořická radnice předběžně zavázala, že obchodnímu řetězci prodá vyhlédnuté pozemky.

Pod protestní petici proti stavbě obchodu se ale podepsalo téměř 1 700 lidí. Proto město později Lidlu nabídlo náhradní parcely dál od centra, které firma odmítla. 
 

 

Právě se děje

Další zprávy