Moravia Energo už nedodává elektřinu. Nemá na to peníze

Ekonomika Ekonomika
23. 2. 2009 16:55
Klienti o energii nepřijdou, v případě převzetí však není vyloučen nárůst cen
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Firma Moravia Energo miliardáře Tomáše Chrenka byla vyřazen z obchodování s elektřinou.

Oznámil to v pondělí Energetický regulační úřad. Moravia Energo uvedla, že nemá peníze na zálohové placení budoucích dodávek. Klienti o energii nepřijdou - elektřinu by jim měl dodávat ČEZ, E.ON i Pražská energetika.

Tyto firmy, takzvané dodavatele poslední instance, určil Energetický regulační úřad. "Dodavatel poslední instance je povinen dodávat elektřinu v tomto režimu po dobu tří měsíců. Zákazníci kategorie domácnosti a maloodběratelé podnikatelé připojeni na hladinu nízkého napětí mohou navíc požádat o tento režim po neomezenou dobu," uvedl ve zprávě úřad.

V případě převzetí současných zákazníků Moravia Energo úředně stanoveným regionálním dodavatelem není vyloučeno, že by tím odběratelům stoupla cena elektřiny.

Dodavatel poslední instance má možnost si k ceně započítat mimořádné náklady spojené se zásobováním cizích klientů. Cena má ale strop daný loňskou vyhláškou Energetického regulačního úřadu.

Moravia Energo, která například dodávala elektřinu do areálu Eden, v tuzemsku zásobovala přes tisícovku odběrných míst. Elektřinu zároveň i sama vyrábí.

ČEZ přerušil dodávky firmě již minulý týden, a to kvůli neplacení denních plateb. Moravia Energo pak oznámila, že uhradila veškeré doposud realizované dodávky elektřiny, ale nemá peníze na zálohy na budoucí dodávky. Banky podle firmy nejsou ochotny financovat kontrakty Moravia Energo na roky 2009 a 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy