Mladá Boleslav i Nošovice v útlumu. Kolín jede naplno

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 1. 2009 16:02
Kolínská automobilka pořád plánuje nové investice
Kolínská automobilka TPCA
Kolínská automobilka TPCA | Foto: Czechtourism

Brno - Hyundai v Nošovicích a TPCA v Kolíně byly až do včerejška posledními automobilkami v Česku, kterých jako by se hospodářská krize netýkala. Od včerejšího oznámení omezení výroby v Hyundai tak zůstává jen kolínská automobilka.

"Omezování výroby ani propouštění zatím nezvažujeme. Objednávek neubývá, zatím jich máme stejné množství jako v loňském roce," uvedl mluvčí TPCA Radek Krňava.

Investice nerušíme

Společnost zatím nebude rušit ani plánované investice v hodnotě 142 milionů korun do zvýšení výrobní kapacity. Při pravidelné zimní odstávce uskutečnila největší část z nich, převážně do nových technologií a strojů.

"Další akce jsou naplánované do druhé poloviny letošního roku. Zatím je příliš brzy předvídat, zda se uskuteční nebo ne. Situace v automobilovém průmyslu se mění příliš rychle," dodal Krňava.

TPCA vyrábí pro dvě světové automobilky - japonskou Toyotu a TSA Peugeot Citroën. Zaměstnává 3500 lidí. Přestože obě mateřské společnosti ohlásily odstávky kvůli klesajícímu počtu objednávek, kolínských se omezení zatím nedotklo.

Zájem o malá auta je

"Naší výhodnou je, že nejsme typická automobilka, která vyrábí celou škálu automobilů od malých až po off-roady. Vyrábíme pouze malé modely, které jsou levnější a mají úsporný provoz - Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. U těchto typů aut by právě kvůli jejich lacinosti a úspornosti nemuselo v důsledku krize docházet k poklesu zájmu zákazníků," doplnil mluvčí továrny.

Přesto zdůraznil, že vzhledem k rychle se měnící situaci nelze předvídat vývoj v automobilovém průmyslu na několik měsíců dopředu.

"Neznáme počet objednávek půl roku předem, objednáváme na kratší dobu. Dosavadní situace napovídá, že by krize na nás nemusela mít tak velký vliv," řekl Radek Krňava.

 

Právě se děje

Další zprávy