Ministři v Luhačovicích zisk místním nepřinesli

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 1. 2009 20:00
Setkání ministrů představy místních podnikatelů nenaplnilo
Hostitelem summitu je ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Hostitelem summitu je ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Sedmadvacítka evropských ministrů sociálních věcí od pátku jedná v Luhačovicích. Zatímco samotným lázním může tato událost přinést vítanou zahraniční publicitu, majitelé menších penzionů a restaurací ve městě se na výdělek mimo sezónu těšili marně.

"Luhačovické lázně sice fungují celoročně, ale v lednu je tu poměrně mrtvo. I proto jsme termín ministriády uvítali. Několik stovek lidí navíc už by mělo být ve městě poznat. Například v restauracích nebo obchodech," konstatoval starosta Luhačovic František Hubáček.

Summit, který dnes končí, totiž do města přitáhl přibližně šest stovek lidí. Včetně policistů, kteří na akci dohlížejí.

Dlouho jsme doufali

Samotní ministři bydlí v několika lázeňských domech a hotelích společnosti Lázně Luhačovice a v hotelu Miramare. Majitelé menších penzionů až donedávna věřili, že zájem bude i o jejich zařízení. Mimo sezónu by se takové přilepšení jen hodilo.

"Původně jsme zájem očekávali. Pokud by byl, samozřejmě bychom otevřeli. Ale když skoro začínali přijíždět, bylo jasné, že zájem nebude. Takže otevřeme až v květnu, na hlavní sezónu," podotkla Jarmila Řezníčková, majitelka Vily Jarmilka.

O něco větší štěstí měli v penzionu Pomněnka přímo v centru lázeňského města. Tam se ubytovali někteří technici z televizních štábů, které celý summit sledují. Ovšem bydlí jich tu jen šest.

"Vlastně jsme ani nečekali, že by nás zasáhla vlna zájmu. Všechno se odehrává přímo v lázních, my jsme od nich kousek dál," vysvětlila recepční penzionu Jana Růžičková.

Summit spíš uškodil

A příval hostů nepřinesla ministriáda ani restauracím mimo lázně. "Věřili jsme, že návštěvnost bude několikanásobně vyšší než normálně. Ale ani jsme nepoznali, že se tu něco děje. Večer přišlo posedět pár novinářů, několik policistů po službě, ale to je všechno," zhodnotil dopady summitu luhačovický provozovatel restaurace Elektra Zdeněk Novosad.

Podle něj spíš manévry kolem návštěvy ministrů drobným podnikatelům spíš uškodily. "Objevila se třeba fáma, že je a bude uzavřené lázeňské náměstí. Máme tam druhou restauraci a úbytek hostů jsme opravdu poznali," dodal Novosad.

 

Právě se děje

Další zprávy