Ministr Řebíček: Zájem o letiště má 65 investorů

alt
12. 6. 2008 12:15
Ministr dopravy chce strategického partnera
Foto: Ondřej Besperát

Praha - "O koupi Letiště Praha již projevilo zájem 65 investorů." Ministr dopravy Aleš Řebíček to uvedl v rozhovoru pro rakouský deník Wirtschaftsblatt.

"Nejsem pro čistě finančního investora, letiště potřebuje strategického partnera," řekl Řebíček. Takovým partnerem by podle něj mohl být vlastník některého vzdálenějšího letiště. "Možná z Evropy, ještě lépe z Kanady, USA, Asie nebo Austrálie," dodal ministr.

Konečným rozhodujícím faktorem bude nabídnutá cena, a nejvýhodnější nabídka pravděpodobně nepřijde z bezprostředního sousedství Prahy, uvedl Řebíček v odpovědi na otázku, zda by partnerem Ruzyně mohlo být letiště Vídeň.

Podle dřívějších informací z oboru by ale ve hře mohli být velcí němečtí provozovatelé letišť Hochtief Airports a Fraport. Kromě nich se hovoří o australské firmě Macquarie Airports či britské BAA. Privatizace by se mohly účastnit i domácí investiční skupiny Penta či PPF.

Společnost Credit Suisse, která pro vládu zpracovala finanční analýzu k privatizaci, ocenila stoprocentní balík akcií 2,4 až 2,8 miliardami eur. To je v přepočtu zhruba 60 a 70 miliard korun, ministr financí Kalousek by ale za letiště chtěl alespoň sto miliard.

Formu privatizace, tedy přímý prodej, schválila vláda před týdnem. Následovat bude výběr finančního a právního poradce. Celá privatizace by měla být hotová příští rok.

Čtěte dále: Credit Suisse: Cena letiště je asi 2,8 miliardy eur

 

Právě se děje

Další zprávy