Meruněk se urodilo nejmíň v historii, sadů ubývá

ČTK ČTK
15. 1. 2013 10:57
Loňské jarní mrazy poškodily ovocnáře zejména na Moravě
Foto: Isifa/Thinkstock

Hradec Králové - Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun.

Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to ČTK řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. 

V meziročním srovnání byla sice loňská sklizeň vyšší o 36,5 procenta, ale oba roky se nedají srovnávat. Rok 2011 byl zcela výjimečný tím, že sklizeň tehdy zdecimovaly jarní mrazy a úroda byla nejnižší za několik desítek let. 

Sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, činila 117.897 tun a byla průměrná. "Proti pětiletému průměru měla jablka pokles jedno procento. Naopak úroda hrušek proti roku 2011 vzrostla o 86 procent na 5774 tun. Je to dáno hlavně novými výsadbami hrušní v posledních letech," řekl Ludvík. 

 

Loňské jarní mrazy poškodily ovocnáře zejména na Moravě. Vedle meruněk byla loni i mimořádně nízká sklizeň broskví. U nich však roli hraje i to, že ovocnáři od jejich pěstování upouštějí. Zhruba o třetinu se proti pětiletým průměrům loni propadly i sklizně třešní, višní a švestek. Naopak v některých částech země byla loni úroda velmi dobrá, a to hlavně ve východních a severních Čechách. 

Ludvík upozornil, že sklizně ovoce jdou v posledních letech dolů a zdaleka se nepřibližují nedávným úrodám na úrovni 190.000 tun ovoce. Podle ovocnářů je to dáno i tím, že klesá plocha nových výsadeb. Například u 9144 hektarů jabloňových sadů tvoří nově vysázené sady a sady v začátku plodnosti dohromady jen 12 procent ploch. Naopak přestárlých sadů s poklesem plodnosti je 58 procent. 

Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun, včetně sezonních pracovníků dává práci zhruba 5000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy