Mediafax, Blog a Jyxo pohltí jejich mateřská Nova

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 7. 2011 13:49
Všechny tři prodělečné firmy skončí
Foto: Jan Langer

Praha - Tři ztrátové firmy patřící do skupiny CET 21, která má mimo jiné licenci na vysílání televize Nova, končí. Vedení chce skupinu restrukturalizovat a matka tak pohltí dceřiné společnosti Mediafax, Internet Blog a Jyxo.

Informace o fúzi se objevila ve sbírce listin a informoval o ní také deník E15.

Všechny tři rušené firmy skončily v loňském roce v červených číslech. Mediafax, který byl pokusem o vytvoření konkurence České tiskové kanceláře, prodělával 62,8 milionu korun, jeho neuhrazená ztráta z minulých let ale dosahuje 205 milionů.

Internet Blog skončil v minusu 131 milionů hluboko, zároveň má 176 milionů neuhrazené ztráty z minulosti a Jyxo tratilo 1,8 milionu, i když z minulých let činí jeho nerozdělený zisk 7,6 milionu korun.

Vedení Novy tyto kroky nechtělo komentovat. „Mediafax jako značka nezanikne, agenturní zpravodajství bude sice prodávat CET 21, ale nikoli pod jménem CET 21," uvedla pro E15 Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.

Agentura Mediafax vznikla v Česku v roce 2008 z popudu šéfa CME Adriana Sarbu, který stejnojmennou agenturu vlastní v domovském Rumunsku. Podle E15 se ale potenciální konkurent ČTK stal hlavně černou dírou na peníze, navzdory propagaci v hlavním zpravodajství televize Nova.

V roce 2010 prodal Sarbu Mediafax skupině CET 21 za jedno euro. Ta začala zaměstnance agentury začleňovat do zpravodajství Novy.

Internet Blog a Jyxo vlastní Nova od roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy