Martin Roman rezignoval na post šéfa dozorčí rady ČEZ

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
25. 10. 2013 14:53
Romana na postu předsedy dozorčí rady má nahradit známý ekonom Michal Mejstřík.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeden z nejvlivnějších mužů tuzemského byznysu posledních let Martin Roman zcela opouští polostátní energetickou firmu ČEZ. Těsně před vobami rezignoval na post předsedy dozorčí rady. Jeho nástupce zatím nebyl zvolen, dozorčí radu dočasně povede její místopředseda Václav Pačes.

"Po téměř deseti letech práce ve vrcholných orgánech společnosti jsem se rozhodl definitivně opustit skupinu ČEZ a naplno se věnovat jiným projektům. Uzavírám tak jednu dlouhou profesní etapu, po dobu které jsem měl tu čest být součástí rozvoje jedné z nejúspěšnějších firem v České republice," uvedl Martin Roman.

Konec možného muže byznysu? Jen v ČEZu

Romanovu rezignaci potvrdilo i ministerstvo financí, které ve firmě obchodované na burze zastupuje majoritního vlastníka, český stát. "Plně respektuji rozhodnutí Martina Romana ukončit své působení v dozorčí radě ČEZ," řekl ministr financí v demisi Jan Fischer. „Děkuji panu Romanovi za 10 let v čele ČEZ, během kterých se mu podařilo vybudovat silnou, stabilní a respektovanou společnost," dodal Fischer.

Prohlášení Martina Romana
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Prohlášení Martina Romana

Dnes jsem místopředsedovi dozorčí rady ČEZ předal svou rezignaci na členství v dozorčí radě ČEZ.

Téměř deset let jsem věnoval společnosti ČEZ, sedm a půl jako generální ředitel a předseda představenstva a dva jako předseda dozorčí rady. Během těchto let se ČEZ proměnil ve standardní mezinárodní energetickou společnost. ČEZ je kvalitně řízená firma, důvěřují mu zákazníci, akcionáři i finanční trhy.  Chová se odpovědně ke společnosti a ta to oceňuje, jak minulý týden potvrdilo vítězství v hlasování veřejnosti o ceně TOP odpovědná velká firma 2013.

Při odchodu z funkce generálního ředitele před dvěma lety jsem cítil, že mám společnosti v jiné roli ještě co dát. To se naplnilo a je čas posunout se dál. Děkuji všem, se kterými jsem měl tu čest ve firmě i mimo ní spolupracovat.

Jsem přesvědčen, že ČEZ dokáže i nadále dobře procházet divokými vodami evropské energetiky, být dobrým partnerem pro zákazníky, jistotou pro stát a českou společnost a dobrou investicí pro akcionáře.

Dnešní den jsem si pro odchod nevybral náhodou. Nechci, aby bylo mé čistě osobní rozhodnutí spojováno s politickými vlivy z jedné či druhé strany. Proto jsem se rozhodl odejít v době, kdy žádné politické tlaky nejsou. Samotné rozhodnutí odejít z dozorčí rady ČEZ jsem učinil a oznámil premiérovi již na jaře letošního roku.

Roman využil k rezignaci poslední zasedání rady před volbami, v nichž se téměř jistě vymění vládní garnitura. Odchází tak sám, "bez politických tlaků", jak uvedl v osobním prohlášení (viz infobox).

Blog ekonomického novináře Miroslava Motejlka poznamenal, že končí první tuzemský zaměstnanec, který se během svého působení ve firmě stal miliardářem. Martin Roman má nyní nakumulován kapitál, který mu umožní i po odchodu z ČEZu být výrazným hráčem tuzemského byznysu.

Mejstřík, nebo někdo jiný?

Odchod bývalého generálního ředitele ČEZu avizoval již ve čtvrtek týdeník Ekonom, který psal, že Romana na postu předsedy dozorčí rady pravděpodobně nahradí známý ekonom Michal Mejstřík. Ten se dnes spolu s Janem Marešem stal novým členem dozorčí rady ČEZ.

"Jmenování nového předsedy po dohodě s premiérem Rusnokem přenechám novému ministru financí, který vzejde z předčasných voleb," řekl Fischer.

Martin Roman vedl ČEZ od února 2004 do září 2011, kdy z funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva odstoupil.

Následně obsadil funkci předsedy dozorčí rady, novým ředitelem se stal dlouholetý Romanův spolupracovník Daniel Beneš.

Romanova pozice se s přibývajícími aférami a podezřeními stala neudržitelnou. Týdeník Ekonom připomněl prodej inženýrské společnosti I&C Energo, patnáct miliard uvízlých v akciích maďarského koncernu MOL, pětimiliardovou ztrátu z působení v Albánii či spekulace o utajeném Romanově podílu v plzeňském Škoda Holdingu.

Nový člen dozorčí rady Jan Mareš je v současné době primátorem statutárního města Chomutov. Před tím působil jako ředitel Střední školy energetické a stavební v Chomutově. Mimo jiné je předsedou Komory statutárních měst a obcí ČR a místopředsedou Svazu měst a obcí ČR. Je rovněž předsedou Rady Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.

 

Právě se děje

Další zprávy