Marmeládu z jahod si nekoupíte, Hamé v Bruselu neuspělo

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
10. 10. 2012 10:05
V Česku si i nadále koupíte marmeládu pouze z citrusů, z jahod jen džem
Foto: www.hame.cz

Kunovice - V Česku si i nadále koupíte marmeládu pouze z citrusů. Výrobky z dalších druhů ovoce musí potravinářské firmy stále označovat například jako džem nebo rosol.

Potravinářská společnost Hamé neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení "Marmelády meruňkové", "Marmelády jahodové" a "Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit Evropské unie.

Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů, vše ostatní je džem. Komise to Hamé oznámila v úterý, píše Mladá fronta Dnes.

"Po téměř ročním boji jsme nic nezískali s odůvodněním, že naše marmelády nesplňují požadavky legislativy EU, protože nejsou vyrobeny z citrusových plodů," sdělila novinám marketingová ředitelka Hamé Marcela Mitáčková. Rozhodnutí je konečné.

Tuzemští výrobci po vstupu do EU začali na obalech dřívějších jahodových a meruňkových marmelád používat různá označení jako "zavařenina" či "ovocná směs". Lidé si ale na tato nová označení nezvykli. Hamé také nechtělo používat u marmelád název džem, neboť dříve se tradičně marmeláda a džem lišily.

Marmeláda, která není vyrobena z pomerančů či citronů, je k dostání v Dánsku, Řecku nebo v Rakousku, píše Mladá fronta Dnes. Tyto státy si totiž pro směrnici platnou od roku 1979 vyjednaly výjimku. Čeští politici se před vstupem do Evropské unie v roce 2003 soustředili na vyjednání výjimek u jiných produktů.

V případě slivovice nebo olomouckých tvarůžků byli vyjednavači úspěšní, naopak ve známém případu tuzemského rumu Brusel požadavek odmítl a v regálech obchodů se od té doby oblíbená lihovina objevuje nejčastěji pod názvem Tuzemák.

 

Právě se děje

Další zprávy