Magnát Vítek připravuje vlastní plán na záchranu Sazky

Ekonomika Ekonomika
23. 12. 2010 10:27
Miliardář chce představit plán na záchranu českého sportu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Realitní magnát Radovan Vítek, který odkoupil stamilionové pohledávky loterijní společnosti Sazka, odmítl spekulace, že by se dohodl se společností Penta na společném postupu vůči zadlužené firmě.

Naopak chystá vlastní plán na její záchranu. A nejen to, chce rovněž odkrýt své představy o financování českého sportu. Pomoci mu v tom má prezident fotbalového klubu Sigma Olomouc Josef Lébr.

Penta ve středu oznámila, že chce Sazku koupit, nabídla dvě až tři miliardy korun v roce 2011 a další garance.

Plán pro český sport

Sazka je ve vážných potížích. Sice stále vytváří relativně velký zisk - v tomto roce jen za prvních devět měsíců to byla více než miliarda - ale ten ani zdaleka nestačí na pokrytí splátek dluhu, který Sazka má kvůli sportovní aréně v Praze.

Vítek s Lébrem chtějí plán, jak Sazku oddlužit a vyrovnat všechny její závazky, představit už počátkem ledna. Současně nabídnou sportovním svazům svou vizi financování sportu.

"Jednou z variant je, že by výnosy z loterie šly do sportovních svazů," řekl k připravovanému plánu restrukturalizace Josef Lébr.

"Josef Lébr je jediný člověk, který ve vztahu k akcionářům Sazky a sportovním svazům požívá mé plné důvěry, proto jsem jej požádal o spolupráci v rámci přípravy restrukturalizačního plánu," vysvětlil Vítek, proč si vybral právě Lébra.

Penta zveřejní nabídku

Penta ve čtvrtek rozešle akcionářům Sazky konkrétní finanční nabídku. Žádá stoprocentní podíl v Sazce a další kroky, zejména okamžitý pád generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka.

Vítek tvrdí, že narozdíl od Penty nemá ultimativní požadavky. Pro akcionáře může být navíc jeho návrh výhodnější.

Významnou část finančních prostředků má ve vztahu k Sazce již vázány. Vítek odkoupil čtyřsetmilionovou pohledávku od Raiffeisenbank, poté přidal ještě 500 milionů korun odkoupených od Komerční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy