Maďarsko: Zkažené maso bylo také z Česka

ČTK, eko
12. 12. 2005 16:16
Budapešť - Více než 73 tun ilegálně uskladněného drůbežího masa po záruční lhůtě pocházejícího z Česka, Slovenska a Polska zlikvidovala dnes v Budapešti maďarská potravinářská inspekce.
Hovězí maso. Ilustrační foto
Hovězí maso. Ilustrační foto | Foto: Maso Planá

Maso - celkem 73.400 kg celých a porcovaných kuřat - bylo objeveno v nelegálním skladě jedné obchodní společnosti na okraji Budapešti. Podle výpovědí zaměstnanců firmy mělo být určeno k distribuci na tržnicích maďarské metropole.

Zástupce potravinářské inspekce Ferenc Helik maďarskému rozhlasu sdělil, že podle dosavadního zjištění zkažené drůbeží maso pochází ze tří slovenských, dvou českých a jednoho polského podniku. Jména podniků ale neuvedl. Pouze poznamenal, že všechny tyto firmy mají být nyní zkontrolovány. Maďarské orgány pro vyřešení případu již navázaly spolupráci s Bruselem, dodal Helik.

"Zatím nemáme k věci podrobnější informace. Jakmile je obdržíme z Maďarska, či z Bruselu, bude to signálem pro další kroky a šetření našich dozorových orgánů," řekl ČTK mluvčí české Státní veterinární správy Josef Duben. Zatím podle něj není ani jasné, zda jde o maso českého původu.

Maďarské úřady zatím neví, zda zkažené maso bylo do Maďarska dovezeno legálně, či na základě zfalšovaných dokladů. V sídle firmy ve čtvrti Csepel policie nalezla také zařízení na balení masa a vyznačení ceny, což prý jasně dokazuje, že maso mělo být určeno k dalšímu prodeji.

Zda firma provozovala podobnou činnost i v minulosti, na to policie ještě pro nedostatek informací nemůže odpovědět, uvedl rozhlas.

Na podezřelou činnost obchodní společnosti byla policie upozorněna občany. Inspekce při kontrole zjistila, že veškeré maso bylo již po záruční lhůtě a bylo ilegálně skladováno při teplotách a za podmínek, které neodpovídají předpisům.

 

Právě se děje

Další zprávy