Loňský dluh a důchody stáhly stát k rekordnímu schodku

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2010 14:00
Stát utratil o 78,2 miliardy víc než vybral, informovalo ministerstvo financí
Ministr financí Eduard Janota
Ministr financí Eduard Janota | Foto: Jan Langer

Praha - Stát utratil v prvních čtyřech měsících roku o 78,2 miliardy korun více, než vybral. Nové údaje, které zveřejnilo ministerstvo financí, jsou nejhorším schodkem státního rozpočtu od roku 2000.

Ministerstvo uvádí, že ke konci dubna celkové příjmy státu dosahují 321,5 miliardy, výdaje 399,7 miliardy. Stát je tedy v horší situaci než před rokem. Tehdy v dubnu činil schodek 55,7 miliard korun.

Výsledek je ovlivněn převodem 32 miliard z rezervních fondů na snížení loňského schodku. Kdyby tento krok vláda neudělala, pak by schodek byl nižší než před rokem.

Na daních stát vybral celkem 215,5 miliardy korun, tedy o 7,6 procenta víc než loni. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení dosáhly 114,8 miliasdy, meziročně tedy méně o 6,5 miliardy (5,4 procenta). "Zde se projevuje vliv ekonomické krize a relativně vysoké nezaměstnanosti," komentoval výsledek tiskový odbor ministerstva financí.

Největší výdaje měl stát tradičně se sociálními dávkami. Například na důchody připadlo v prvních čtyřech měsících zhruba 114 miliard korun. Na státní dluh (především úroky z něj) muselo ministerstvo dát za stejnou dobu 18,2 miliardy korun.

V dubnu stát zaplatil lidem podporu stavebního spoření - stálo ho to 11,2 miliardy. Je to oproti loňsku pokles téměř o desetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy