Lidí bez práce je 547 762, pracovních míst přibylo

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2011 9:15
Nezaměstnanost v březnu klesla o 0,4 procentního bodu, míst o 5,5 procenta přibylo
Na úřady práce zamířilo méně lidí než v únoru. Ilustrační foto.
Na úřady práce zamířilo méně lidí než v únoru. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Příjemné překvapení představují statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí o březnové nezaměstnanosti v Česku. Její míra se snížila o 0,4 procenta, což je více, než odborníci očekávali.

Bez práce je ale dál více než půl milionu lidí, podle ministerstva jich na konci března bylo 542 762, tedy o 19 134 méně než na konci února.

"Situace na trhu práce se začíná přece jen zlepšovat. V březnu míra nezaměstnanosti klesla na 9,2 procenta, zatímco trh čekal snížení z únorových 9,6 procenta na  9,4procenta. Sezónní práce ve stavebnictví a zemědělství plus pokračující expanze českého průmysl pomáhá nezaměstnaným najít práci," konstatovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Od února do března ubylo uchazečů o práci na všech 77 úřadech práce v Česku. Míra nezaměstnanosti se snížila i ve srovnání s loňským březnem, kdy dosáhla 9,7 procenta.

Přílišný optimismus podle odborníků ale stále není na místě. "Nepatrný pokles nezaměstnanosti spíše potvrzuje stále složitou situaci, v níž se řada podniků nachází. Očekáváme, že náklady, včetně těch personálních budou pod drobnohledem i celý letošní rok. Dobrou zprávou je, že více firem by již mělo nabírat než propouštět," komentoval statistiku Libor Stodola z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers.

Zároveň začalo přibývat pracovních míst, jejich počet v březnu vzrostl o 5,5 procenta a zájemci si mohli na úřadech práce vybírat z 33 931 volné pozice. Na jedno volné místo ale i nadále připadalo více než 16 uchazečů.

"Na jedné straně to znamená, že firmy vytvářejí nové pracovní pozice, které chtějí obsadit, na straně druhé se tyto pozice daří obsazovat velice pomalu. Zájem o dělnické pozice totiž dlouhodobě klesá a vhodných zaměstnanců je čím dál méně, protože mladí lidé dávají přednost všeobecnému středoškolskému vzdělání před nižším odborným," dodal analytik Home Credit Michal Kozub.


 

Právě se děje

Další zprávy