Lidé máte smůlu, v Česku za dárkové šeky peníze nebudou

Tomáš Fránek
5. 5. 2010 6:30
Spotřebitelé prohrádli spor s internetovým obchodech Kasa.cz
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Lidé v Česku na rozdíl od zákazníků v Německu nemají šanci získat zpět peníze za nevyužité dárkové poukazy s omezenou platností.

Rozhodl tak Nejvyšší soud, který v precedenčním sporu zamítl stížnost Sdružení spotřebitelů na jeden z největších tuzemských internetových obchodů v Česku, Kasa.cz. Podle soudu neproplácení poukazů s omezenou platností není diskriminační a firmy se na tom neobohacují.

Zůstává tak v platnosti v Česku obvyklá praxe, podle které obchodníci po uplynutí doby platnosti odmítají daný poukaz přijímat. Zároveň ale neproplácí zpět peníze, které za něj dostali.

Německý vzor v Česku neplatí

Česko se tak liší od Německa. Zemský soud v Mnichově totiž na základě evropských směrnic, které převzala i Česká republika, rozhodl ve prospěch zákazníka, který si stěžoval na problémy s proplácením kupónu od telefonního operátora O2. Podle německého soudu byl zákazník tím, že nedostal zpět peníze za nevyužitý kupón, krácen na svých právech.

V Česku Sdružení spotřebitelů zažalovalo kvůli dárkovým poukazům kromě internetového obchodu Kasa.cz také České aerolinie. Kasa.cz nabízela dárkové certifikáty v hodnotách od 200 do 1000 korun, podle obchodních podmínek ale nešlo využít poukaz starší než jeden rok a nešlo jej ani vyměnit zpět za peníze.

V případě ČSA se jednalo o kupóny nabízené v rámci akce „Darujte certifikát na zážitky" v hodnotě 5 000 a 10 000 korun. Podle obchodních podmínek nebylo proplacení  zakoupeného, ale nevyužitého certifikátu možné za žádných okolností.

Případ poukazů internetového obchodu Kasa.cz po dvou rozsudcích soudů v Praze ve prospěch firmy přitom doputoval až k Nejvyššímu soudu a je tak precedenční i pro další podobné případy.

Podle spotřebitelského sdružení soudy rozhodly v neprospěch lidí a zvýhodňují firmy. „Jakmile nevyužitý certifikát/slevový kupón starší jednoho roku pozbývá platnosti bez náhrady škody, dochází k bezdůvodnému obohacení firmy," napsali právní zástupci spotřebitelů v dovolání k Nejvyššímu soudu.

Žádná diskriminace to není

Podle nich české úřady a soudy neberou v potaz evropskou směrnici upravující nepřiměřené podmínky ve spotřebitelských smlouvách, přitom směrnice je už součástí českého občanského zákoníku.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Ivanou Zlatohlávkovou přiznal sporu zásadní právní význam s tím, že otázku nevyužitých dárkových poukazů dosud neřešil.

Soudci rozhodli, že dárkový poukaz slouží k obdarování něčím jiným než penězi a to, jak je využit, je výhradně na tom, kdo za dárkový poukaz dá peníze. A časové omezení nevadí. „Samo časové omezení možnosti použít kupón na úhradu ceny vybraného zboží či služeb není způsobilé přivodit spotřebiteli újmu. Doba jednoho roku, po kterou trvá právo použít kupón k úhradě kupní ceny za vybrané zboží, je totiž přiměřená," rozhodl Nejvyšší soud.

Podle soudců je sice omezení platnosti poukazu jednostranně výhodné pro prodejce (Kasa.cz), není to ale nepřiměřená výhoda. „Pouhá skutečnost, že došlo k ujednání v neprospěch spotřebitele, neznamená, že došlo k zneužití postavení dodavatele," uvedli soudci.

To, že lidé nedostanou za nevyužití poukaz peníze, je podle soudců v obchodních podmínkách napsáno jasně a srozumitelně. A je na zákaznících, aby poukaz za rok využili. „Může-li spotřebitel elementárním způsobem zabránit tomu, aby došlo k porušení rovnováhy práv účastníků spotřebitelské smlouvy, nelze mít sjednané podmínky za takové, které by ho nepřiměřeně diskriminovaly," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.


 

Právě se děje

Další zprávy