Lidé kvůli počasí nepili nealko, Kofole klesl zisk

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
18. 3. 2011 11:30
Skupina snížila zisk o 400 milionů, tržby klesly o 20 procent.
Lidé kvůli špatnému počasí pili méně nealka.
Lidé kvůli špatnému počasí pili méně nealka. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Ostrava - Rostoucí ceny surovin, špatné počasí, které bralo lidem chuť na osvěžující nápoje, i silná konkurence srazily v loňském roce zisk nápojářské skupiny Kofola o 400 milionů korun na 88 milionů.

Skupina sídlící v Polsku, do které patří i česká Kofola, prodala méně nápojů.

"Rok 2010 byl pro skupinu Kofola velmi obtížný, především z důvodu nepříznivého počasí - silná a dlouhá zima, bohaté srážky a mrazy. To všechno má vliv na spotřebu nealko nápojů a navíc ztěžuje jejich dopravu," řekl ČTK mluvčí společnosti Martin Klofanda.

K nepřízni počasí se přidaly i jarní povodně v Česku, Polsku i na Slovensku. Tržby se snížily o 30 procent na 7,343 miliardy korun.

"Obtížný trh aktivizoval konkurenty, kteří používali agresivní slevové akce, hlavně v segmentu colových nápojů a vody," dodal Klofanda.

Skupina působí v Polsku, Česku, Rusku a na Slovensku. Mezi její nejvýznamnější značky patří Kofola, Rajec, Vinea, Hoop Cola, Jupí, Jupík nebo Paola.

Podle předsedy představenstva a většinového akcionáře Kofoly Jannise Samarase nebude ani letošní rok pro firmu jednoduchý. "Nadále budeme čelit vysokým cenám výrobních surovin - cukru, obalů, ovocných koncentrátů, a pohonných hmot, což způsobí zvýšení cen výrobků v obchodech," uvedl Samaras. Firma proto bude pracovat na snižování nákladů.

Na většinové akcionáře skupiny připadá ze zisku 76 milionů korun a na menšinové zhruba 12 milionů korun. Předseda představenstva doplnil, že podle nových účetních standardů skupina vykázala ztrátu 172 milionů korun, protože do ní musela započítat některé jednorázové události v celkové hodnotě zhruba 260 milionů korun. Například se jednalo o započítání snížení hodnoty některých vlastněných značek. Skupině se podařilo snížit zadlužení o 277 milionů korun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy