Lhát u pohovoru si troufne jen pětina uchazečů o práci

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 7. 2010 13:48
Do životopisu napíše lež polovina lidí, u pohovoru si troufá lhát jen zlomek uchazečů.
Čím vyšší pozice je ve hře, tím riskantnější a méně časté je lhaní. Ilustrační foto.
Čím vyšší pozice je ve hře, tím riskantnější a méně časté je lhaní. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Napsaná lež, poloviční lež, myslí si zřejmě někteří uchazeči o práci. Jak potvrzují průzkumy i zkušenosti personalistů, celé řadě lidí nedělá potíže uvést nepravdivé informace v životopise. Pokud je ale mají zopakovat při přijímacím pohovoru, už si lhaní raději odpustí.

V anketě pracovního portálu OnlinePráce přiznala lhaní u pohovoru pětina respondentů. Přitom u životopisů to byla polovina uchazečů o práci.

"Řada lidí si spíše troufne zalhat v psané komunikaci, ale při osobním jednání mají lidé strach lhát, protože se bojí prozrazení. Pokud člověk není chronický lhář, lze ho při osobním kontaktu poměrně snadno odhalit, zejména při pohovorech, které někdy trvají déle než hodinu," konstatovala Tereza Žáková z portálu OnlinePráce.

Podobnou zkušenost mají i personalisté. Zároveň však upozorňují, že někdy není lhaní v životopisech zcela záměrné.

"Stává se, že lidé v životopise zalžou, často o svých odborných znalostech. Někdy jsou dokonce hluboce přesvědčeni, že například danou technologii ovládají, byť ji probírali třeba jenom jeden semestr na vysoké škole, takové ale odhalí přijímací test, který jasně ukáže, jak na tom s odborností  jsou," upozornila Marta Svobodová, vedoucí servisního oddělení softwarové vývojové firmy ecommerce.cz.

Objevuje se i opačný jev - někteří uchazeči jsou v psaném životopisu příliš skromní a teprve pohovor nebo další testy zjistí, jak převyšují ostatní uchazeče o práci.

Odhalit lež není těžké

Čím vyšší je však obsazovaná pozice, tím méně se objevují nepravdy, jak v pohovorech, tak v životopise. Uchazeči o vyšší pozice si často zakládají na své profesní pověsti a nechtějí ji dát všanc jen proto, aby se na chvíli zdáli být lepší.

"Obsazujeme spíše střední a vyšší management a nemám zkušenosti s tím, že by uchazeči vyloženě lhali. Každého z nich si navíc prověřujeme, opravdu ověřujeme nejméně dvě reference a pak není složité nepravdivý údaj v životopisu odhalit," konstatoval Aleš Křížek z personální agentury Robert Half.

Zkušený personalista odhalí lež poměrně rychle. Zároveň ale přiznávají, že existují i dobří lháři, které se odhalit nepodaří. "O něco těžší je to například u obchodníků, kteří jsou školeni na to, aby dokázali prodat nejen produkt, ale i sami sebe," dal příklad Křížek.

Na lež se ale obvykle přijde. Postavit kariéru na lži rozhodně není dobrý nápad," dodal Křížek.

 

Právě se děje

Další zprávy